x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O broască ţestoasă s-a întors pe o plajă din Malaezia după 32 de ani

O broască ţestoasă s-a întors pe o plajă din Malaezia după 32 de ani

13 Aug 2010   •   00:00

O broască ţestoasă s-a întors pe o plajă din Malaezia unde s-a născut acum 32 de ani, au anunţat autorităţile în presa de vineri, relatează AFP.



Broasca ţestoasă, de 1,5 m lungime şi 500 kg, s-a întors la începutul lunii iulie pe plaja Rantau Abang (nordul ţării), loc cunoscut de clocit ouăle, înainte ca pescuitul excesiv şi poluarea să împuţineze populaţia de broaşte. La puţin timp după ce s-a născut, a fost eliberată pe această plajă, în 1978, de oamenii de ştiinţă care au marcat-o pe carapace şi pe una din înotătoare.

"Este o minune că broaştele ţestoase se întorc în acest loc", a declarat un director general din Ministerul Pescuitului, citat de Agerpres.

Cunoscută ca "prinţesa din Rantau Abang", broasca ţestoasă a fost joi eliberată în ocean, iar experţii speră să-i poată urmări traseul cu ajutorul unui emiţător fixat pe carapace. "Credem că se va îndrepta spre Vietnam şi Japonia, înainte să ajungă în Pacific", a spus directorul. Broasca ar putea face un drum lung în largul Indoneziei şi al Noii Zeelande, pentru a reveni apoi în Malaezia.

Această specie de broască ţestoasă, cea mai mare din broaştele marine, poate trăi în jur de 50 de ani. Ea se găseşte în toate apele tropicale de pe planetă, însă locurile unde cloceşte sunt puse în pericol de pescuitul excesiv, braconaj, urbanizarea coastelor şi poluarea oceanelor.

×
Subiecte în articol: lumea