x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Odisee tribală

Odisee tribală

de Raluca Grintescu    |    08 Feb 2008   •   00:00

Miniseria “Odisee tribală”, care are la bază povestiri ale protagoniştilor spuse cu propriile lor cuvinte şi întâmplări reale despre drame umane adevărate, ne introduce în lumea unde încă mai există o puternică legătură cu trecutul, o lume în pericol de dispariţie.


Din războinici neînfricaţi, şapte tineri maasai se transformă în adulţi liniştiţi

 

Miniseria “Odisee tribală”, care are la bază povestiri ale protagoniştilor spuse cu propriile lor cuvinte şi întâmplări reale despre drame umane adevărate, ne introduce în lumea unde încă mai există o puternică legătură cu trecutul, o lume în pericol de dispariţie.

 

EUNOTO. A sosit momentul ca războinicii maasai cei mai vechi, numiţi “seniori”, să treacă în categoria celor vârstnici. În mod tra­diţional, vârsta războinică se întindea de la 10 la 15 ani. Dar în zilele noastre, războinicii petrec mai puţin de cinci ani în clasa combatanţilor. Fireşte, noua schimbare de statut este şi ea marcată printr-o ceremonie, denumită eunoto, care durează patru zile şi la care participă toţi luptătorii. Şapte tineri din Kenya se pregătesc să ia parte la acest rit, în urma căruia se vor transforma, în decurs de cinci zile, din războinici neînfricaţi, cu părul lung, în adulţi liniştiţi şi... fără podoaba capilară. În cea de-a treia zi, fiecare dintre mamele prezente rade coafura fiului ei războinic, folosind în timpul acestei operaţii un amestec de apă cu lapte.

 

Info

 

Pe viaţă şi pe moarte. Filmul “Persona non grata”, realizat de cu­noscutul regizor american Oliver Sto­ne, prezintă percepţia acestuia de­spre conflictul israeliano-palestini­an. Filmat în Ierusalim, Tel Aviv şi Ra­mallah de-a lungul a cinci zile în martie 2002, “Persona non grata” este de fapt o colecţie de interviuri cu mai mulţi oameni-cheie implicaţi în situaţia din Orientul Mijlociu. Prin­tre cei care-i răspund lui Oliver Sto­ne se numără foştii prim-miniştri isra­e­lieni Shimon Peres, Ehud Barak şi Benja­min Netanyahu, oficialul Ha­mas Ha­san Yosef, diplomaţii euro­peni Mi­gu­el Moratinos şi Christian Jeuret şi mai mulţi membri din organizaţia pa­lestiniană Brigada Martiri­lor Al Aqsa, a căror identitate este ascunsă.

 

În viteza a cincea. Echipa de experţi rapizi şi furioşi revine “În vite­za a cincea” pe Discovery Channel, pentru a le oferi telespectatorilor cele mai recente informaţii din lu­mea vehiculelor motorizate. Vicki Butler-Henderson, Tom Ford, Tiff Needell, Jason Plato şi Jon Bentley prezintă un adevărat vârtej de nou­tăţi automobilistice, tendinţe importante, evaluări de vehicule şi rapoar­te de investigaţie.

×
Subiecte în articol: documentar