x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Parlamentul irakian a aprobat acordul de securitate cu SUA

Parlamentul irakian a aprobat acordul de securitate cu SUA

de Marina Constantinoiu    |    27 Noi 2008   •   00:00

Acordul de securitate cu Statele Unite, care prevede retragerea trupelor americane la sfârşitul lui 2011, a fost adoptat joi de Parlamentul irakian, cu 144 de voturi, din totalul de 198 de parlamentari prezenţi, relatează AFP.



ÎN DIRECT LA TELEVIZIUNE. Sesiunea parlamentară, difuzată în direct de televiziune, a început în jurul orei 15.30 (14.30, ora României), cu examinarea în primă lectură a proiectului de lege privind "reformele politice", care reia o parte dintre cererile sunniţilor pentru o mai bună repartizare a puterii şi o amnistie pentru deţinuţi suspectaţi că au participat la insurecţie.

CONDIŢIA. Aceasta era condiţia pusă de grupurile sunnite pentru a vota alături de şiiţi şi kurzi în favoarea acordului de securitate cu Statele Unite. Deşi a fost votat cu o largă majoritate de Parlamentul de Bagdad, acordul irakiano-american poate fi anulat anul viitor dacă irakienii consultaţi prin referendum nu vor accepta prelungirea prezenţei militare americane până în 2011. Plebiscitul a fost condiţia pusă de partidele sunnite în schimbul votării tratatului cu Statele Unite, referendumul fiind programat pentru 30 iulie.

SE REDUCE GRADUL DE IMUNITATE. Trupele americane pot rămâne astfel pe teritoriul Irakului şi după 31 decembrie, când expiră rezoluţia ONU ce conferă cadrul legal prezenţei militarilor străini în această ţară. Tratatul irakiano- american reduce gradul de imunitate pentru militarii din Statele Unite, în sensul că aceştia vor fi supuşi jurisdicţiei irakiene în afara bazelor şi dacă încalcă legea premeditat, când nu se vor afla în misiune. Toate operaţiunile americane vor avea nevoie de aprobarea Guvernului de la Bagdad.

×
Subiecte în articol: lumea