x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Părţi ale unui dinozaur foarte rar descoperite in muzeul din Lisabona

Părţi ale unui dinozaur foarte rar descoperite in muzeul din Lisabona

de Jurnalul National    |    13 Oct 2007   •   00:00

Două bucăţi din maxilarul unui dinozaur dintr-o specie din care s-au găsit foarte puţine rămăşiţe fosilizate, au fost descoperite de un paleontolog francez la... Muzeul Geologic din Lisabona

Două bucăţi din maxilarul unui dinozaur dintr-o specie din care s-au găsit foarte puţine rămăşiţe fosilizate, au fost descoperite de un paleontolog francez la... Muzeul Geologic din Lisabona, informează vineri AFP recepţionată de Rompres.

 Bucăţile de maxilar sunt dotate cu dinţi conici, asemănători celor ai crocodililor şi aparţin unui dinozaur din specia Baryonyx, un dinozaur carnivor care se hrănea in principal cu peşti.

 Aceste resturi fosile au fost extrase in 1897 dintr-un depozit geologic vechi de aproximativ 120 de milioane de ani, aflat la Boca do Chapim, (la sud de Lisabona), insă au rămas complet ignorate in depozitele muzeului din capitala Portugaliei timp de 110 ani din cauza erorii unui curator din acea perioadă, care le-a etichetat drept rămăşiţe ale unui crocodil.

 Cele două bucăţi de maxilar au rămas in anonimat pănă au fost remarcate de paleontologul francez Eric Buffetaut care le-a catalogat ca aparţinănd speciei de dinozauri carnivori Baryonyx, dinozauri cu mers biped şi o inălţime de 4,5 metri. In momentul descoperirii acestor fosile, nici unul dintre paleontologii vremii nu ar fi putut să le identifice, primul exemplar aproape complet de Baryonyx fiind găsit abia in 1983 in Anglia, ocazie cu care paleontologii au şi clasificat această specie.

×
Subiecte în articol: magazin