x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pastilă albastră pentru un candidat portocaliu

Pastilă albastră pentru un candidat portocaliu

de Vlad Teodorescu    |    12 Mai 2008   •   00:00

"Vă promit că voi face o altfel de politică” spunea, în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale de acum patru ani candidatul cu şansa a doua, Traian Băsescu. Sătul şi, de ce nu?, schîrbit de învărtoşeala cu care preşedintele de atunci, Ion Iliescu, apărea pe toate gardurile spînzurat de gîtul lui Năstase, electoratul a taxat gestul de a te şterge pe Constituţie ca pe preşul de picioare şi a votat în consecinţă."Vă promit că voi face o altfel de politică” spunea, în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale de acum patru ani candidatul cu şansa a doua, Traian Băsescu. Sătul şi, de ce nu?, schîrbit de învărtoşeala cu care preşedintele de atunci, Ion Iliescu, apărea pe toate gardurile spînzurat de gîtul lui Năstase, electoratul a taxat gestul de a te şterge pe Constituţie ca pe preşul de picioare şi a votat în consecinţă.

De la povestea de mai sus au trecut doar patru ani. "Am toată încrederea în Blaga şi în cei care îl susţin. Am discutat despre Bucureşti. Nici un partid nu poate pune la un loc un fost primar, un primar general în funcţie, un primar de sector şi un viitor primar general", spune preşedintele de acum folosind şi el legile şi moralitatea întocmai ca predecesorul său.

Dar oare i-a făcut Băsescu un serviciu candidatului Partidului Democrat-liniuţă-Liberal sau nu prin ieşirea de după şpritul în care au pus Bucureştiul la cale? Şe ştie că Blaga este soluţia de ultim moment a  unui partid mai cunoscut pentru bileţelele, toaletele şi toanele Blondei de la Cotroceni  decît pentru spiritul gospodăresc al fostului ministru de Bihor. Intervenţia lui Băsescu nu face altceva decît să facă din Blaga un soi de stripper electoral, aliniat la stilul său neortodox, pe alocuri chiar obşcen de libertin. Iar Blaga chiar nu este un armăsar, fie el electoral sau nu.  Imaginea lui este de om serios, poate chiar familist, doritor să facă din Bucureşti, nu neapărat, a noua minune a lumii, aşa cum ne-a promis visătorul Videanu, ci un oraş în care el şi familia lui ar putea trăi cu decenţă.

Ei bine, intervenţia lui Băsescu de duminică, a aruncat în derizoriu toată imaginea candidatului PD-L,  imagine care avea,  pînă la un punct, chiar şansa să pară reală.

Din această perspectivă,  ieşirea preşedintelui a fost un fel de stimulent pentru un candidat al cărui steag începuse să se încline chiar înainte de intrarea în lupta electorală. Un fel de pastilă albastră pentru un candidat portocaliu.

Ceea ce nu a reuşit pentru Blaga, (fereşte-mă Doamne de prieteni că de duşmani…) se pare însă că a reuşit pentru Sorin Oprescu, candidatul în cazul căruia unde dă preşedintele, creşte! De altfel, tot mai mulţi sunt aceia care cred din ce în ce mai mult că …doctorul nu a sărit fără plasă atunci cînd s-a aruncat în vîltoarea electorală cu trei sute şi ceva de semnături naşpa. Pînă la urmă, mini scandalul creat în jurul independentului împiedicat să candideze i-a prins doctorului mai bine decît orice campanie obişnuită. Nimic nou sub soare!

Vis-à-vis de ieşirea preşedintelui nu putem să nu observăm că aproape nu există nici o deosebire faţă de recunoaşterea aproape grobiană a lui Gigi Becali că valiza cu bani trimisă la Cluj  îi aparţinea. Acelaşi dispreţ faţă de lege, aceleaşi mîini în cap ale staff-ului de campanie, aceiaşi atitudine "je m’en fich”-istă de Pipera sau Cotroceni.  Nu  este nici o deosebire între "bomboanele” lui Gigi şi primarii lui Traian care, întocmai ca atunci cînd  cerea să-i dăm Consiliul, acum ne va cere să îi dăm vidanjorul şef, portarul de la Golden Blitz sau  pe Miss Bikini…

Conştientizat brusc de pericolul pierderii Capitalei, stratagema de duminică nu este decît miştocăreala "de a doua zi” administrată pe cale orală de preşedinte. Prin care încearcă să scape de una sau mai multe candidaturi nedorite…

×
Subiecte în articol: magazin