STIINTA
Americanii cred ca au inventat solutia
prin care pot sterge amintirile urate
Roger Pitman, un psihiatru din cadrul Universitatii Harvard, a demonstrat ca, daca victimelor unei traume li se administreaza anumite medicamente la sosirea in spital, ele sunt mai putin susceptibile sa dezvolte patologii cum ar fi sindromul de stres posttraumatic (SSPT0. Astazi, el crede ca poate vindeca persoane afectate de SSPT la ani buni de la producerea evenimentului declansator, relateaza The Guardian.
SELECTIE. In cadrul unui studiu-pilot efectuat la Massachusetts General Hospital, dr Pitman a selectionat 19 pacienti care au suferit o trauma recenta. Subiectilor li s-a administrat, timp de zece zile, fie propranolol - un betablocant utilizat impotriva hipertensiunii, dar care actioneaza si asupra receptorilor din creier implicati in stocarea amintirilor - , fie un placebo. Dupa trei luni, pacientii care luasera propranolol au manifestat mai putine simptome de stres decat cei care primisera respectivul placebo. La persoanele care sufera de un SSPT, trauma a avut loc, uneori, cu ani in urma.
TRAUMA. Roger Pitman impreuna cu Karim Nader si Alain Brunet, din cadrul Universitatii McGill, au recrutat, din regiunea Montreal, aproximativ 20 de persoane care au suferit o trauma in urma cu 20-30 de ani - rele tratamente in timpul copilariei, agresiuni sexuale ori accidente. "Atunci cand se formeaza o noua amintire, ea nu este stocata imediat in creier", precizeaza Karim Nader. Noile amintiri modifica temporar retelele neuronale, care se stabilizeaza in noi retele dupa cateva ore. Daca facem ca o amintire fixata sa vina la suprafata din profunzimea creierului, ea revine la o stare instabila, aceeasi ca si cea a unei amintiri recente, si trebuie stabilizata din nou daca vrem sa o stocam. "Daca o impiedicam sa se stabilizeze, amintirea dispare", adauga dr Nader.
REACTII EMOTIONALE
|
Pe de alta parte, reactia emotionala joaca un rol esential in fixarea amintirilor. "Ne amintim mai bine lucruri incarcate emotional - prima intalnire, prima dragoste, primul divort - decat lucruri neutre. Atunci cand apare o emotie, are loc o eliberare de adrenalina in organism", explica Nader. In SSPT, incarcatura emotionala este atat de ridicata, incat amintirea se graveaza foarte profund si obsedeaza persoana ani intregi dupa producerea evenimentului...
|
Citește pe Antena3.ro
INFO
|
A FOST DESCOPERITA "GENA SPORTULUI". Un grup de geneticieni din Sankt Petersburg, Moscova si Londra a descoperit o mutatie de care depinde inclinatia omului spre diverse tipuri de efort fizic. Modificarea unui nucleotid din codul genetic schimba in mod substantial functionarea numeroaselor gene implicate in metabolismul acizilor grasi si al glucozei. Cercetarile, desfasurate printre sportivii profesionisti, au aratat ca purtatorii unui tip de alela - alelele sunt forme ale uneia si aceleiasi gene - domina printre reprezentantii sporturilor de forta, precum este atletica grea, de exemplu, in timp ce purtatorii unui alt tip de alela constituie majoritatea in sporturile orientate spre rezistenta, cum sunt cursele de ciclism.
ISS VINE IN 2010. Oficiali din cadrul agentiilor spatiale americane, europene, japoneze, ruse si canadiene au anuntat ca procesul de asamblare a Statiei Spatiale Internationale (ISS) va fi finalizat pana in 2010. Catastrofa navetei Columbia, care s-a dezintegrat in 2003 la reintrarea in atmosfera, a condus la suspendarea zborurilor spatiale americane cu om la bord pana in iulie 2005. In tot acest interval de timp, activitatea de constructie a ISS a fost practic paralizata.
|