x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pe picior de război/ Timoşcenko versus Putin-Iuşcenko

Pe picior de război/ Timoşcenko versus Putin-Iuşcenko

de Corina Andriuta    |    13 Feb 2008   •   00:00
Pe picior de război/ Timoşcenko versus Putin-Iuşcenko

11:33 • Acordul încheiat marţi între preşedinţii rus Vladimir Putin şi ucrainean Viktor Iuşcenko o pune la zid pe premierul Iulia Timoşenko, deşi respectă ideile propuse de ea, susţine interfax.ru.

Acordul încheiat marţi între preşedinţii rus Vladimir Putin şi ucrainean Viktor Iuşcenko o pune la zid pe premierul Iulia Timoşenko, deşi respectă ideile propuse de ea, susţine interfax.ru.

 

PĂRERI. Presa rusă vorbeşte astăzi, la unison, despre acest acord. Vremia Novostei titrează: "Putin şi Iuşcenko şi-au unit forţele împotriva lui Timoşenko care, după cum ştie toată lumea, îşi concentrează politica pe distrugerea sistemului actual de aprovizionare cu gaz a Ucrainei. Putin şi Iuşcenko au suprimat ei înşişi acest sistem şi au creat unul nou, dar fără să o consulte pe Timoşenko".Un alt ziar apropiat puterii, rbc.ru, remarcă de asemenea că "Kremlinul a decis să îl susţină pe Iuşcenko în lupta sa cu Timoşenko. Iuşcenko a venit în cele din urmă. Dacă nu ar fi venit în 12 februarie, negocierile ar fi fost duse în 21 februarie de adversara sa, Iulia Timoşenko. Asta ar fi ameninţat autoritatea preşedintelui ucrainean în faţa celor care îl susţin în Parlament, în lumea afacerilor şi în cele din urmă i-ar fi compromis şansele de a fi reales în 2009". Rosiiskaia Gazeta îşi exprimă satisfacţia pentru "trecerea de la un ultimatum la limbajul diplomaţiei" şi scrie că dorinţa lui Timoşenko de a suprima societăţile intermediare "va fi îndeplinită, dar Iuşcenko îşi adjudecă meritul pentru aceasta". Kommersant subliniază totuşi că acceptând eliminarea RosUkrEnergo din ecuaţie, Moscova cedează unei exigenţe a Iuliei Timoşenko. "Aşa cum cerea Kievul şi mai ales premierul Iulia Timoşenko, doar Gazprom şi grupul public ucrainean Naftogaz vor fi implicate de acum în livrarea de gaz", scrie Kommersant.Cei doi preşedinţi au anunţat marţi un acord de principiu cu privire la conflictul pe tema gazului. Acordul prevede şi suprimarea controversatului inermediar RosUkrEnergo, în favoarea unei structuri mai transparente deţinute în mod egal de Gaprom şi Naftogaz.

×
Subiecte în articol: magazin timoşenko