x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Peter Sellers - dubla personalitate

Peter Sellers - dubla personalitate

de Radu Popa    |    09 Dec 2005   •   00:00
Peter Sellers  -  dubla personalitate
MISTERE
Actorul a reprezentat o dovada vie a "liniei de demarcatie" fine dintre geniu si nebunie. Profesionalismul il ajuta sa treaca, instantaneu, de la un rol de drama la unul de comedie. Adaptabilitatea sa era legata, se pare, de obsesia pentru perfectiune.

DEMONI PERSONALI. Mama actorului avea o fire foarte posesiva, fiind extrem de ocrotitoare si dornica de a controla viata fiului ei. Prin urmare, in adolescenta si in tinerete, lui Peter i se parea absolut normal sa se comporte ca un copil, doar din dorinta de a se situa in centrul atentiei. El avea un comportament cu un pronuntat caracter narcisist. Aflat, la un moment dat, intr-o stare de multumire si fericire, el putea trece brusc intr-o faza de depresie, facandu-i sa sufere pe toti cei din jurul sau. Starea sa psihica nu era, intotdeauna, una echilibrata, astfel incat el se indoia, deseori, de propria personalitate. Sellers marturisea ca, in viata sa, erau momente in care nu putea preciza "cine" sau "ce" era. El sustinea ca putea simti deseori cum, in interiorul sau, doua personalitati distincte "luptau" pentru a-si impune "suprematia". Peter a fost casatorit de patru ori, dar nici una dintre casnicii nu a fost fericita. Sotiile sale au fost actrita Anne Howe, protagonista filmelor cu James Bond, Brit Eklund, Miranda Quarry si Lynne Frederick, Sellers avand trei copii cu acestea: Michael, Sarah si Victoria.

IRONIE TRAGICA. La sfarsitul anilor ’70, Peter Sellers se confrunta cu serioase probleme de sanatate. Avand nevoie de o interventie chirurgicala pe cord, actorul era reticent la aceasta idee, preferand sa-si indrepte atentia spre medicina alternativa. Doar cand situatia s-a inrautatit, Peter a acceptat o operatie cardiaca in 1980, care urma sa fie efectuata la Los Angeles. Dar, inainte de operatie, Sellers s-a dus la Londra pentru a se intalni cu cativa vechi colegi si prieteni. In timp ce se pregatea pentru eveniment, Sellers a lesinat in camera sa de hotel. In ziua de 24 iulie 1980, artistul inceta din viata intr-un spital londonez, cu numai doua luni inainte de a implini 55 de ani. Constient ca sarcina sa era de a face oamenii sa rada pana la sfarsit, Peter a solicitat ca, la inmormantarea sa, sa fie interpretata melodia "In The Mood", a lui Glenn Miller, pe care, in mod straniu, o detesta cel mai mult.

Paradox


Peter Sellers poseda o extraordinara abilitate ce-i permitea sa interpreteze orice tip de personaj. Un destin tragic a facut insa ca un artist atat de comic sa aiba parte de o viata personala mizerabila. Intr-un studiu din 2005, Sellers a fost ales printre cei mai buni actori de comedie din toate timpurile.

Prestigioasa revista Empire il situa pe pozitia 84 in topul "Primelor 100 de vedete de film din toate timpurile". Sellers a fost singurul barbat care a aparut pe coperta celebrei reviste Playboy, in numarul din luna aprilie 1964. Se pare ca Steve Martin, interpretand rolul inspectorului Clouseau in 2005, a reaprins interesul opiniei publice pentru Sellers si personalitatea sa.

×
Subiecte în articol: peter sellers