x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Plafon al nivelului de zgomot pentru orchestrele simfonice

Plafon al nivelului de zgomot pentru orchestrele simfonice

de Jurnalul National    |    09 Sep 2007   •   00:00

O directivă a Uniunii Europene (UE) privitoare la reducerea nivelului zgomotului prevede că "zgomotul" produs de orchestrele simfonice va trebui să fie limitat incepănd de anul viitor
• Mama fetelor din formaţia Cheeky Girls se luptă pentru a-şi păstra casa

O directivă a Uniunii Europene (UE) privitoare la reducerea nivelului zgomotului prevede că "zgomotul" produs de orchestrele simfonice va trebui să fie limitat incepănd de anul viitor, relatează Associated Press.

Deşi asta nu inseamnă interzicerea acordurilor foarte sonore din simfoniile lui Beethoven, de exemplu, unii muzicieni sunt ingrijoraţi că aplicarea cu prea mult zel a noilor prevederi ar putea inlătura "... bucuria" din celebra "Odă...".
"Asta nu poate funcţiona in cazul orchestrelor simfonice. Cum poţi aplica acest lucru in cazul lui Gustav Mahler, de exemplu, sau Richard Strauss?", se intreabă Libor Pesek, dirijor al orchestrei simfonice din Praga.

Deşi muzicienii se zbărlesc imediat cum aud aşa ceva, anumite dovezi indică faptul că muzica clasică reprezintă doar un zgomot puternic pentru aceia care nu iubesc muzica. In 1990, repetiţia susţinută de mai mulţi căntăreţi de operă intr-un parc din Copenhaga i-a provocat moartea unui mamifer african rar (okapi) aflat intr-o grădină zoologică din apropiere, din cauza stresului creat de zgomot.

Totuşi, principala ţintă a noii directive a UE nu este zgomotul făcut de simfonii. Menit să uniformizeze nivelul de zgomot la locul de muncă, mare parte din documentul de şase pagini se referă la generalităţi aplicabile in cazul şantierelor de construcţie, al fabricilor sau al altor locuri in care există un haos sonor.
"Locurile de muncă in care muncitorii ar putea fi expuşi la zgomot vor fi marcate cu semne corespunzătoare. Zonele in cauză vor fi delimitate, iar accesul la ele va fi restricţionat", se precizează intr-un extras.

Directiva UE a intrat in vigoare acum cinci ani pentru cele mai multe dintre locurile de muncă, dar a fost amănată pentru 15 februarie 2008 in cazul "muzicii şi al altor sectoare de divertisment" pentru a permite crearea unor "ghiduri practice" găndite special pentru concertele de scenă sau alte spectacole muzicale.

Există destule rezerve vizavi de impunerea unei limite sonore, de exemplu de 85 de decibeli intr-o zi de lucru obişnuită, pentru faptul că aceasta ar putea impieta asupra redării nivelurilor de sunet preferate de Beethoven, Stravinski sau Ceaikovski.

Alison Reid Wright, o expertă in domeniu care a lucrat cu orchestre britanice pentru reducerea plafonului de zgomot, susţine că ansamblurile simfonice se găndesc deja cum să-şi ajusteze programele muzicale pentru a se conforma acestei directive. "Anumite orchestre au incercat să reducă nivelul de zgomot prin inlocuirea unor piese foarte puternice cu unele mai puţin sonore", a declarat ea.

Alţii, a adăugat ea, ar putea urma exemplul unei orchestre a Operei australiene, care a decis acum căţiva ani să folosească "un rănd de muzicieni pentru prima jumătate a concertului şi un altul pentru a doua parte", pentru a le proteja auzul.

×
Subiecte în articol: magazin zgomot