x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ploaie de sateliţi asupra Texasului

Ploaie de sateliţi asupra Texasului

16 Feb 2009   •   00:00

Fragmente ale sateliţilor rus şi american, care au intrat la 10 februarie în coliziune în spaţiu, s-ar putea să fi căzut în zona statelor americane Texas şi Kentucky, consideră experţii, după ce numeroşi locuitori din cele două state au semnalat prezenţa mai multor mingi de foc pe cer la sfârşitul săptămânii trecute, relatează Waco Tribune-Herald.



În legătură cu aceste "mingi de foc", The Federal Aviation Authorities ( FAA) a emis sâmbătă o avertizare către piloţii tuturor avioanelor care aveau curse în zonă, cerându-le să fie pregătiţi pentru situaţii neprevăzute. Publicaţia menţionată citează mărturiile unor localnici din Texas care au relatat că au auzit un zgomot puternic, asemănător exploziei, care a zdruncinat clădirile şi geamurile.

Responsabilii FAA au legat aceste relatări de coliziunea celor două satelite. Săptămâna trecută, doi sateliţi - unul rus cu destinaţie militară "Cosmos-2251" şi unul american, de telecomunicaţii - Iridium-33 - s-au ciocnit, eveniment considerat ca fiind unul din primele accidente majore de acest gen în spaţiu. Coliziunea a avut loc la o altitudine de 800 de km deasupra Siberiei, la 10 februarie, la 18:58 ora Bucureştilor. În urma incidentului, aparatele s-au dispersat în sute de fragmente.

După cum au declarat specialiştii, este posibil ca unele dintre aceste fragmente să rămână pe orbită şi timp de 10.000 de ani, potrivit Space.com. În urma incidentului s-au format doi nori de rămăşiţe care se vor risipi nu mai devreme de câteva săptămâni. În prezent, pe orbită s-ar afla, potrivit experţilor, 500-600 de fragmente cu dimensiunea de peste cinci centimentri, iar specialiştii NASA susţin că acestea nu prezintă niciun pericol. Satelitul "Cosmos-2251" a fost lansat pe orbită în 1993, iar după doi ani a fost scos din funcţiune. Aparatul Iridium-33 a fost lansat în 1997 şi făcea parte din sistemul mobil global de comunicaţii Iridium, care aparţine companiei Motorola.

×
Subiecte în articol: lumea