x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Poveste din Valea Jiului - Mărire şi decădere

Poveste din Valea Jiului - Mărire şi decădere

de Horatiu Sima    |    Geza Szedlacsek    |    05 Dec 2007   •   00:00
Poveste din Valea Jiului - Mărire şi decădere

Alin Simota nu poate uita că CFR Cluj a promovat pe prima scenă in locul Jiului Petroşani, acum 2 ani

Alin Simota nu poate uita că CFR Cluj a promovat pe prima scenă in locul Jiului Petroşani, acum 2 ani

Multă lume a uitat că actualul lider detaşat al campionatului nostru, CFR Cluj, a promovat cu mare şansă in prima divizie, după un meci care a lăsat mască toată lumea fotbalistică de la noi. Era ultima etapă, in Valea Jiului toată lumea se pregătea de sărbătorirea promovării, totul fusese prevăzut, in cele mai mici detalii. La acea vreme, din cei peste 20.000 de oameni prezenţi in tribune, niciunul nu concepea ca echipa lor să nu bată pe Gaz Metan Mediaş.Toţi erau pregătiţi pentru revederea cu Divizia A, dar au părăsit stadionul invinşi... chiar deneputinţa idolilor, dar mai ales de cerbicia cu care Neluţu Sabău a inţeles să işi apere şansele. Parcă nu le-au venit să creadă .La finalul partidei, spectatorii au rămas impietruiţi. Nu promovase echipa lor de suflet… A promovat CFR Cluj, conducătorii acesteia, Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan fiind luaţi prin surprindere de promovarea lor in ultima clipă, motiv pentru care nu au avut pregătită nici o festivitate!


COŞMARUL.Ceea ce trebuia să fie o mare sărbatoare s-a transformat intr-un coşmar JIUL PETROŞANI - GAZ METAN MEDIAŞ. Nimeni şi nimic nu anticipa ce urma să se intămple pe gazon, acolo unde jucătorii au dat cu piciorul unei ocazii cu care te intălneşti foarte rar. A inceput meciul, un blestem ce părea că nu se va mai termina niciodată. Faţa in faţă au stat două echipe cu obiective diferite: gazdele luptau pentru accederea in "A", in timp ce oaspeţii luptau pentru primele promise de CFR Cluj.
Â

LUPTA. Oaspeţii, om la om pe tot terenul, au tăiat elanul gazdelor, dar au avut şi ocaziile mari, ratate de Pereş şi Boar, doar reflexele senzaţionale ale lui Hotoboc s-au opus unor goluri ca şi făcute. Pe măsura trecerii timpului gluma părea că se ingroaşă, căci poarta echipei din Mediaş devenea un obiectiv tot mai greu de atins. Nici pauza nu a fost un sfetnic mai bun pentru elevii lui Ionuţ Popa, care se indepărtau tot mai mult de Divizia A.


BLESTEMUL. Ocazia imensă ratată de Gabriel Apetrei, penaltyul neacordat la un fault asupra lui Voicu au fost ingredientele celei de-a doua reprize, in care au conştientizat cu toţii că A -ul este o pălărie prea mare pentru Jiul.La finalul celor 90 de minute de joc, rezultatul de egalitate: era totuşi o victorie, dar pentru CFR Cluj. Imaginea celor 11 jucatori prăbuşiţi in iarba gazonului şi tristeţea aşternută in tribune au completat cum nu se poate mai bine imaginea unei zile in care fotbalul era parcă un blestem.


REVERSUL .De partea cealaltă, in GRUIA, in faţa a doar 5000 de oameni convinşi că promovarea este jucată, meciul se terminase cu aproximativ 5 minute inainte de cel de la Petroşani (CFR Cluj- Mureşul Deva 3-0), iar jucătorii erau ingehunchiaţi in cercul de la mijlocul terenului. Apoi, final de meci la Petroşani, SUNTEM IN DIVIZIA "A" DUPĂ 28 DE ANI!


AMENINŢĂRI. Ceea ce a urmat după fluierul final al jocului e greu de descris in cuvinte: jucători care plăngeau in hohote, cuvinte grele spuse la mănie. Imediat după meci, Ionuţ Popa şi-a luat rămas bun de la jucători, punănd astfel capăt relaţiei şi asa scurtă cu clubul din Lunca. "Ruşine, ruşine", a scandat publicul petroşenean la adresa jucătorilor lui Neluţu Sabău, pentru ca apoi să găsească puterea şi să-i aplaude pe jucătorii Jiului. Bucuria fără margini a fotbaliştilor din Mediaş i-a infuriat la culme pe spectatori. "O să mai veniţi voi pe aici şi nu vă uităm", au sunat amenintarile mulţimii furioase.


HOHOTE. In cazul in care Jiul ar fi promovat in prima divizie după meci s-ar fi dezlănţuit o nebunie de nedescris: focuri de artificii şi cinci mii de baloane in alb şi negru aşteptau să-şi ia zborul spre "A". Din nefericire nu a mai fost cazul.Apetrei, Iorga şi Hotoboc au plăns minute in şir, prăbuşiţi pe gazon, ca nişte copii, fiind cu greu lămuriţi să se ridice de pe teren, pentru ca zarurile erau, deja, aruncate.


RĂZBUNAREA. Minerii nu au uitat ce au păţit , şi, atunci cănd lumea le era mai dragă ceferiştilor, le-au administrat un neverosibil 5-1, la Petroşani in 2006, pe 24 iulie. Atunci la timona minerilor era Aurel Şunda, iar formaţia lui Paszkany il avea ca antrenor principal pe Dorinel Munteanu.Un alt meci acaă al minerilor a fost pierdut cu 0-2Â pe 17 martie 2007, asta in prima ligă.

DEZINTERES. Pentru intălnirea de măine, de la Petroşani, din Cupa Romăniei, datele problemei par a fi schimbate radical. In ciuda faptului că vine liderul detaşat al campionatului, vremea nefavorabilă şi lipsa de interes a spectatorilor ne determină să facem o previziune sumbră asupra numărului de microbişti din tribune., De altfel, la ultimul meci din campionat de acasă al Jiului, in arena uriaşăi au luat loc 150 de spectatori, dintre care doar 67 de plătitori. Partida va incepe de la ora 12 şi va fi televizată.

Caseta meciului

Jiul Petroşani - Gaz Metan Mediaş 0-0
Stadion : Jiul
Spectatori: 20.000

JIUL
: Hotoboc - Bădoiu, Oprea, Irina, Ciocoi ('79 Vlasiu),Buhuş ('62 Filip Popescu), Călin ('54 Militaru), Boroncoi, Voicu, Apetrei, Iorga.
Rezerve : Cohan, Păcleşan, Kalay, Mihai Cornel
Antrenor: Ionuţ Popa

GAZ METAN : Rus, Nicolau, Petelean,Cl. Şomfălean, Ciupe,Fl. Moldovan ('31 Stoica), Pereş, Boaru,D. Zaharia, Cl.Stoica, Laczko ('85 Gavricescu)
Antrenor: Neluţu Sabău

Arbitrii
Adrian Comănescu - Rămnicu Valcea
tusieri - Constantin Safta - Ploiesti şi Ştefan Necula - Baia Mare.
Observator: Zoltan Erdei - Slatina.


Intălniri directe

la Petroşani: Â Â Â 11Â Â Â Â Â 9Â Â Â 1Â Â 1Â Â 21-6Â Â 28 pct
la Cluj: Â Â Â Â Â Â Â Â Â 11Â Â Â Â Â 1Â Â Â 5Â Â 5Â Â 6-13Â Â 9 pct
Total:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 22Â Â Â Â 10Â 6Â Â 6Â 27-19Â 37 pct.
Jocuri disputate (numai in prima divizie): primul meci s-a disputat in sezonul 1946-1947, CFR Cluj - Jiul 1-0, iar in retur, Jiul a invins la Petroşani cu 1-0, autorul golului fiind Rugiubei.Ultima victorie (şi cea mai clară din istoria directă), la 19 martie 2006, Jiul - CFR Cluj 5- 1 (M.Gheorghe, Ilin, Paleacu, Diniţă, Cl. Drăgan, respectiv Minteuan). In Divizia "B" , cele două echipe s-au intălnit de 14 ori, prima dată in campionatul din 1962-1963, in tur, Jiul - CFR Cluj 1-1, in retur CFR Cluj - Jiul 5-1.

×
Subiecte în articol: magazin cluj meci petroşani jiul