x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Povestiri in jurul bradului de Craciun

Povestiri in jurul bradului de Craciun

22 Dec 2004   •   00:00

VEDETE
Vedetele ne-au impartasit cele mai frumoase amintiri despre Mos Craciun (pentru unii) sau despre Mos gerila (pentru altii). Cine i-a scris, cine i-a cantat si ce i-a cerut fiecare aflati in cele ce urmeaza.
Gianina Corondan l-a desenat pe Mosu’ pe unul dintre peretii camerei sale
Gianina Corondan se numara si ea printre persoanele care i-au scris Mosului. Numai ca ea scria ceva cu totul diferit. Nu cerea marea cu sarea in scrisorile sale. "Puneam pe hartie tot ce imi trecea prin cap. In primul rand, scriam pentru ca voiam ca Mosu’ sa vada ce scris frumos am, dar si pentru a pastra legatura cu el. Ma gandeam ca el deja stia ce doresc sa imi aduca." Dar, pentru a fi mai aproape de mosul cu barba alba si in "extrasezon", pe la vreo 13 ani Gianina a facut-o lata! Nu a fugit la Polul Nord dupa sania fermecata, ci l-a adus pe Mos Craciun chiar in casa ei, unde l-a tinut "captiv" ani buni. "In ajun de Craciun am inceput sa-l desenez pe Mos Craciun pe unul din peretii camerei mele cu… o sticla in mana. Astfel il aveam aproape si vara. Mi-a fost mila sa il sterg".

E lesne de inteles ca, la vederea unei asemenea "capodopere", parintii Gianinei s-au luat cu mainile de cap. "Dar cand le-am aruncat pastila ca vreau sa il am aproape in fiecare zi… au renuntat sa ma certe." Gianina astepta Craciunul nu pentru a desface cat mai multe cadouri, ci pentu a putea merge la colindat.

Teverista nu a renuntat la a-i scrie lui Mos Craciun. Dar anul acesta a tinut pasul cu tehnologia. I-a trimis un e-mail. "I-am cerut sa imi dea tara pe mana, sa imi dea Televiziunea si o pereche de… tenisi." Miros de cozonaci

Alessandra Stoicescu a descoperit timpuriu cum sta treaba cu Mosul care pune cadourile sub brad. Pana una alta, va spunem ca, pentru stirista Antenei 1, Craciunul este o sarbatoare care are mereu miros de gutui si de cozonaci.

"N-am mai crezut in Mos Craciun de pe la 3 ani. Cam pe atunci fratele meu - mai mare cu 4 ani si jumatate - a decis ca e momentul sa ma initieze in tainele aparitiei cadourilor sub brad."

Asa a aflat Sandra ca mama ei este cea care reuseste mereu sa-i ia jucaria visata sau rochita cea mai cea. N-a fost dezamagita. Odata dezlegat misterul, s-a dat startul goanei dupa ascunzatori. "La fiecare sarbatoare mama si tata incercau sa gaseasca alt loc de ascuns - un loc la care - sperau ei - nici cu gandul nu vom gandi."

N-a functionat. A mai ramas o sansa: avantajul inaltimii. "Cel mai inalt dulap din casa era mereu un loc misterios la care visam sa ajung."

Mos Craciun pe post de barza

Click pentru a mari imaginea
Raluca Moianu s-a suparat ca au pacalit-o la gradinita
"Imi aduc aminte ca, in copilarie, la Bogota, Craciunul n-avea frig, n-avea zapada, dar avea daruri multe", isi incepe Raluca Moianu povestea. Dupa ce a crescut mai maricica, prezentatoarea emisiunii "Iarta-ma" a aflat de la mama ei de o isprava pe care a facut-o pe la varsta de 4 ani.

"Am venit acasa de la gradinita si i-am spus mamei ca au incercat sa ne pacaleasca imbracandu-l pe tatal unui coleg in Mos Craciun. "Nu putea fi Mos Craciun cel adevarat, pentru ca vorbea ca un francez!", i-am zis atunci mamei."

Ca orice copil, si Raluca si-a dorit ca de Craciun Mosul sa ii aduca un cadou special. O papusa Barbie. Si a primit-o.

Nu e greu sa va imaginati cat de tare s-a bucurat copilul cand a vazut papusa sub brad. "Am rugat-o pe mama sa-mi faca o poza. Eram atat de fericita, de parca as fi primit un Oscar."

Pe langa papusi si alte cadouri, se pare ca sarbatoarea Craciunului mai aduce ceva familiei Moianu. "Bunica ii povestea adesea fratelui meu ca i-a comandat lui Mos Craciun o surioara. Mare confuzie pe capul lui Bogdan, care avea pe atunci 5 ani, cand in plina vara bunica l-a anuntat ca Mosul i-a lasat o surioara la spital!" Ce a spus Bogdan? Un lucru cat se poate de logic: "A stat el, s-a gandit bine... stia sigur ca Mos Craciun aduce darurile si le pune sub brad... iarna… nu le lasa la spital... Asa ca s-a dus repede la bunica si a intrebat-o speriat: "Mamaie, acum am o surioara, nu? Da’ ce ne facem daca ne mai aduce una si de Craciun?"". Atunci nu a primit o alta Raluca.

Mosu’ personal al Cristinei Soloc

Click pentru a mari imaginea
Cristina Soloc nu se multumea sa ii spuna Mosului doar o poezie
Cristina Soloc, prezentatoarea emisiunii "Doua roti" de la TVR 2, spune cu mandrie ca nicaieri nu-i mai frumos Craciunul decat acasa, in Maramures. "De aceea, cu Noaptea Sfanta am facut un legamant. Ea sa ramana la fel ca in anii copilariei mele." Cristina Soloc s-a bucurat de venirea Mosului in fiecare iarna. Chiar si acum il asteapta cu emotie si cu bucurie. "Intotdeauna a venit Mosu’ la noi acasa. Uneori a fost mai sarac, alteori cred ca mie si surorii mele ne dadea mai mult decat celorlalti copii. Mereu a fost surprinzator."

Multa vreme a crezut ca e doar Mosul ei si-si dorea sa-l faca sa o iubeasca doar pe ea. "Cand venea la gradinita cu desaga plina, imi amintesc ca nu ma multumeam sa-i spun doar o poezie.

Mosu’ meu merita mai mult decat atat." Ce putea fi mai mult? Merita toate poeziile si cantecele pe care le pregatea pentru serbarea de Craciun.

Cu greu o dadea educatoarea jos de pe scena. Odata, povesteste Cristina, Mosul si-a schimbat obiceiul si nu i-a mai lasat cadoul sub brad. "Imi pusesem pentru prima oara ghetutele sub geam, iar el, plin de bunavointa, mi-a lasat in ele bomboane si ciocolata, care, pana dimineata, s-au topit. Insa nu m-am suparat pe el, pentru ca stiam ca n-a facut-o intentionat."

De 3 X Contabilitate

"Cel mai frumos de Sarbatori, cand eram copil, era atunci cand mergeam cu colindul", isi aminteste amfitrioana emisiunii "De 3X femeie".

Dupa ce toata ziulica statea in zapada sa inalte cazemate si oameni de zapada, Mihaela Tatu ajungea acasa cu hainele atat de inghetate, incat stateau singure in picioare. "Ma schimbam si plecam cu colindul. Evident ca acasa ajungeam tot cu pantalonii inghetati, indiferent cat se straduia mama sa ma aranjeze. Ne opream in fata blocului si faceam "bugetul": cate prajituri am primit, cati bani si… pahare de suc."

Tovarasul si partidul

Prezentatorul rubricii meteo de la Prima TV, Dan Fintescu, nu i-a scris niciodata Mosului, convins fiind ca la cate scrisori primeste nu are timp sa le citeasca pe toate. "In plus, imi placeau si imi plac surprizele." In existenta lui Mos Craciun, Dan a crezut pana pe la 5 ani, "dar i-am mai pacalit pe ai mei inca doi ani, pentru ca ii vedeam cum se bucura ca inca mai cred ca exista". "Asa ca, la serbarile scolare, chiar daca erau cu Craciunul sau alte sarbatori apolitice, eu ii dadeam inainte cu tovarasul si cu partidul, ca inainte vreme nu exista serbare fara asa ceva. Tin minte ca as fi vrut si eu sa recit poezii normale, dar niciodata nu am fost lasat. Ceea ma face un soi de marginalizat, un adevarat disident", a adaugat Fintescu. Cadouri a primit multe, insa cel mai mult s-a bucurat pe cand avea vreo 4-5 anisori.

Cat priveste cantecelele, vedeta din Prima isi aminteste ca recita intotdeauna poezii patriotice, "pentru ca aveam patos si vocea puternica".

Bataie pentru Mosul

Omul care citeste ziarele la Antena 1 inainte ca acestea sa apara pe tarabe spune ca a crezut in Mos Craciun pana in clasa a patra. "M-am batut cu toata clasa, fiindca sustineau ca Mos Craciun nu exista. Doamna invatatoare a incercat sa afle de la ce a pornit bataia si, spre marele meu soc, a tinut partea celor care spuneau ca Mos Craciun nu exista.

Drept urmare, Mircea Badea s-a suparat si nu m mai vorbit cu invatatoarea. Apoi s-a dus acasa si i-a spus mamei toata tarasenia. Grijulie, mama lui Mircea a venit la scoala. Urmarea? A iesit un mare scandal! Pentru ca, se pare, Mircea nu era un copil cuminte din cale afara, Mosul i-a adus un cadou "cu dedicatie". "Cand aveam vreo cativa ani, tata mi-a zis ca daca nu sunt cuminte, imi aduce Mos Craciun un bat. Nu l-am crezut, iar cand am vazut ca am primit, intr-adevar, un bat, am facut criza de nervi si am rupt... cadoul."

Batul buclucas

Click pentru a mari imaginea
Pentru Andreea Banica, prezentatoarea emisiunii "Folclorul contraataca" de la Antena1, "cea mai draga amintire de Sarbatori e ca Mos Craciun mi-a adus o papusa si un bat". Abia dimineata a aflat de ce. "Tatal meu mi-a dat explicatia: papusa pentru ca obtinusem note mari la scoala, iar batul pentru ca nu eram cuminte si veneam de la joaca plina de vanatai." Si, pentru a o face pe fetita lui sa se lecuiasca de "achizitionat" vanatai, omul a gasit o metoda originala: "Tata imi spusese ca, cu cat am mai putine vanatai, cu atat picioarele mele or sa arate mai bine atunci cand voi deveni domnisoara".

Dar daca sunteti curiosi de ce Andreea cea mica avea mereu semne "de buna purtare", iata si raspunsul: ii placea sa se catere in copaci si sa sara de acolo…

Cadou de 300 de lei pentru Sanda

Click pentru a mari imaginea
Chiar daca stia ca Mos Craciun este o inventie a adultilor, prezentatoarea Observatorului de dimineata, Sanda Nicola, se prefacea ca inca mai crede in batranul cu barba alba care imparte cadouri. Era in clasa a doua.

"I-am scris Mosului o scrisoare foarte explicita: "Te rog sa imi aduci o bicicleta Pegas. O gasesti in libraria Densusianu, in spate pe stanga. Costa 300 de lei. Azi mai era doar una albastra.

Daca nu o mai gasesti, poti sa imi iei portocalie. Si te mai rog, daca nu te superi, sa imi aduci si o pereche de adidasi cu clape, cum am vazut la etajul 3 in magazinul Ulpia! Multumesc, Sanda"".

Cuminte, fetita a lasat scrisoarea pe masa din sufragerie in speranta ca parintii vor fi asa de emotionati si vor urma punct cu punct indicatiile ei. Deznodamantul a fost insa altul.

"Sora mea, Amalia, cu 7 ani mai mare, a gasit scrisoarea si a aratat-o prietenilor ei, care au ras de mine. La mama nu a mai ajuns niciodata biletul", ne-a spus Sanda Nicola.

Papusa cu suzeta

Gabi Firea are atat amintiri placute legate de perioada Craciunului, cat si mai putin placute. "Cand eu aveam vreo 7 ani, mama era internata in spital si nu a avut cine sa se ingrijeasca de cele necesare Sarbatorilor: bradut, podoabe, bucate gusoase ca la Moldova. Asa ca, in seara de Ajun, in loc sa merg cu surorile mele la colindat, ca in fiecare an, am decis ca trebuie sa o suplinim noi, cum vom putea, pe mama." Ca orice copil cuminte, si Gabi Firea a primit si jucariile pe care si le-a dorit. "Cel mai frumos cadou posibil, in vremea copilariei, mi se parea o papusa sub forma de bebelus care, daca ii scoteai suzeta, incepea sa planga... Din pacate, nu am primit acest cadou nepretuit niciodata... In schimb, mama avea grija ca, din putinul ei, sa ne faca fericiti si sa ne cumpere tot felul de alte jucarioare pe care si le putea permite."

Consilier pentru scrisori

Click pentru a mari imaginea
Radu Maxim, prezentatorul stirilor sportive de la Antena 1, era convins ca Mos Craciun intra in casa pe geam. "Mama ma consilia in redactarea scrisorii catre Mos Craciun, scrisoare in care ii explicam ce copil bun sunt, de ce merit sa primesc cadouri si, bineinteles, ce cadouri imi doresc". Dupa redactarea scrisorii cu pricina, demara operatiunea impodobitul bradului. Aceasta se executa impreuna cu bunicii. Dura foarte mult si era extrem de migaloasa, pentru ca, asa cum i se spunea copilului, Mosul nu lasa cadouri decat sub brazii frumos imodobiti. Pe seara, intra din nou in rol regizorul-sef: mama.

Imi atragea atentia ca, ocupat cu pregatirea bradului, am uitat sa fac baie. In secunda urmatoare, o zbugheam in baie si, oricat de mult ma grabeam ca sa il vad pe Mos, cand ma intorceam cadourile erau deja la locul lor, sub brad." Explicatia era totdeauna aceeasi: toate conditiile erau indeplinite, asa ca Mosul a venit, i-a lasat cadourile si a plecat pentru ca il asteptau alte sute si mii de copii." Abia pe la 12-13 ani Radu Maxim a aflat cine ii punea, de fapt, cadourile sub brad.

Cafteala pe bune

Consatean de-al lui Amza Pellea, Marinica are o amintire mai putin placuta de perioada Craciunului. "Am mers cu colindul pana prin clasa a IX-a. Insa cand eram in clasa a V-a, niste colindatori mai mari ne-au prins la cotitura, ne-au ciomagit bine si ne-au furat banutii. Era spre sfarsitul serii si impreuna cu alti trei colegi stranseseram atunci vreo 300 de lei. Era o avere pentru vremea aceea!" Dar exista si amintiri placute. In stransa legatura cu jumatatea vietii. "Cel mai frumos Craciun mi s-a parut cel alaturi de sotia mea, inainte sa ne fi casatorit. Nu pot sa spun de ce, simteam ca imi gasisem perechea si imi era bine, eram fericit si senin." Chiar daca a crescut, Marinica inca mai primeste cadouri de la Mosul. Sau de la sotia Mosului, mai exact. "De ceva vreme ma costumez in Mos Craciun pentru copiii prietenilor mei. Intr-unul din anii trecuti, sotia mea s-a imbracat in Craciunita. A fost cel mai frumos cadou primit de mine de Craciun de cand sunt adult."

Star la serbarile de Craciun

Click pentru a mari imaginea
Ionut Chermeschi, moderatorului emisiunii Kensky Show de la Prima TV, i-a scris de multe ori Mosului. El isi aminteste ca o singura data a uitat sa expedieze pliculetul. "Culmea, Mosul a stiut ce sa imi aduca. M-am intrebat "Cum asa?" inca vreo trei ani de atunci", spune Kensky. Ionut spune ca a crezut in Mos Craciun pana in momentul in care "a devenit barbat". Cum educatoarele aveau impresia ca este "un mare solist", era preferatul lor la serbari, unde a interpretat mai toate cantecelele legate de aceasta sarbatoare.

"Inca mai tin minte "Mos Craciun cu plete dalbe". Mai stiu si un colind de efect in limba rusa", a adaugat Ionut. Cu Kensky, Mosul a fost mereu darnic, "chiar fara sa se intereseze daca am fost cuminte". "Pot spune insa, cand a fost zgarcit si neatent la visele mele. Anul trecut nu l-a inlaturat din calea mea pe politistul care, pe 24 decembrie, nu m-a lasat sa ies din Bucuresti, spunandu-mi ca drumurile sunt blocate."

Versul doi, bata-l vina!

Vlad Sterescu ii trimitea scrisori interminabile Mosului. Apoi il verifica la telefon. "Vai si amar de parintii mei daca nu foloseau acelasi personaj pe post de Mos Craciun. Eram foarte vigilent si imediat imi dadeam seama ca ma trag in piept", isi aminteste Vlad. Vedeta Prima TV mai crede in existenta lui Mos Craciun: "Este cel mai frumos vis pe care cred ca fiecare si-l pastreaza ca o posibilitate de evadare din cotidian". In ceea ce priveste poezioarele si cantecelele dedicate Mosului, Sterescu isi aduce aminte ca o poezie i-a dat mari batai de cap: "Angoasa vietii mele a fost o poezioara despre gradinita si papusile care-l asteptau pe Mos Craciun. O recitam foarte bine, dar uitam mereu versul doi. La o serbare tata a vrut sa ma ajute si mi-a scris pe o foaie versul. Initiativa a starnit un val de rasete, intrucat tata a uitat ca la gradinita nu stiam inca sa citesc".

Letitia Zaharia, pentru posteritate
Click pentru a mari imaginea
Stirista Antenei 1 Letitia Zaharia mai pastreaza si astazi una dintre scrisorile pe care i le-a trimis, in copilarie, lui Mos Craciun. Acum, dupa ani si ani, ea citeste aceste scrisori si retraieste fiorul emotiei. Isi aminteste de fiecare data cu placere cat de bucuroasa era ca ii putea scrie Mosului si ca acesta ii citea de fiecare data scrisorile.

Doi Mosi pentru un copil
Click pentru a mari imaginea
Simona Gherghe se poate considera un om fericit. De ce? Pentru ca la ea veneau doi mosi. Mos Craciun, pe 24 decembrie, si Mos Gerila, in noaptea de Revelion. "Amandoi au fost foarte darnici cu mine, de fiecare data. Poate si pentru ca eram singurul copil al familiei si singura nepoata a bunicilor." Din pacate, misterul a fost dezlegat.

"Imi mai amintesc foarte bine de Craciunul in care mi-am dat seama ca Mos Craciun era un prieten de familie. L-am recunoscut dupa… pantofi!"

Reactia a fost una cat se poate de normala: "L-am urat atunci din tot sufletul! Era cel care imi destramase mitul despre Mosul care vine pe geam, cu o trasura zburatoare".

Un tanc cu telecomanda
Click pentru a mari imaginea
"Ca majoritatea copiilor asteptam cu mare emotie dimineata zilei de Craciun, in primul rand pentru a afla ce se ascunde sub brad", spune Cosmin Baleanu. Pentru el, toate cadourile de Craciun au ceva special. Insa cel mai frumos cadou a venit in urma unui sfat copilaresc primit de la... gradinita. "Mi-a spus cineva, nu uit nici in ziua de azi, ca daca te rogi in fiecare noapte inainte de culcare sa primesti de Craciun un cadou pe care il doresti foarte tare se indeplineste dorinta! Eu mi-am dorit foarte mult un tanc cu telecomanda. Era o raritate la vremea aceea. Interesant este ca s-a indeplinit!".

Rasfatatul casei
Click pentru a mari imaginea
Dan Negru are curajul sa recunoasca un lucru pe care multi inceasra sa-l ascunda: "Sunt singurul copil la parinti, asa ca am fost si sunt foarte rasfatat". In asa "d...cor" e lesne de inteles ca prezentatorul emisiunii "Ciao Darwin" nu poate avea decat amintiri placute legate de Craciun. "Cand eram pusti, aveam vreo 12 ani, am primit de Craciun un catel. I-am spus Dick. A trait 19 ani. Am crescut cu el. A murit acum doi ani. Iti dai seama? Il aveam de la 12 ani!"

Acasa dupa ani in sir
Click pentru a mari imaginea
"Parintii mei, doi oameni extraordinari, au avut grija ca mereu sa am parte de Sarbatori de Craciun minunate. Niciodata nu ne-a lipsit, mie si fratelui meu Bogdan, nimic, indiferent de momentele mai bune sau mai grele prin care treceau", recunoaste Vlad Ionescu. Dar cea mai frumoasa amintire de Sarbatorile de Craciun din copilarie este legata de anul 1978. Avea 6 ani. "Tatal meu, detasat cativa ani ca tehnician-tehnolog la Citroen - Paris pentru proiectarea Oltcitului, a reusit atunci, pentru prima oara de la plecare, sa revina acasa de Sarbatori." Cadoul care l-a emotionat cel mai tare pe Vladut a fost un trenulet electric (rara jucarie la acea vreme) pe care l-a visat nopti intregi. "Cand l-am vazut am ramas fara glas."

Mihai Codreanu, prima experienta
Click pentru a mari imaginea
"Pe vremea cand m-am intalnit eu prima data cu Mosu’ tipul era undercover - se prezenta sub numele de Mos Gerila. Oricum, fericitul eveniment cred ca s-a petrecut la gradinita, acum vreo 25 de ani. Dupa aceea, in fiecare an il pandeam pe Mos acasa, in sufragerie, dar adormeam inainte sa puna ai mei cadourile sub brad..." El spune ca primul cadou trebuie sa fi fost vreun trenulet sau o masinuta. "Singurul lucru care nu l-am inteles cand l-am vazut pe Mosu’ a fost de ce purta masca. Probabil era prea tanar si altfel n-ar fi primit jobul..."

Prietenul lui Mos Gerila
Click pentru a mari imaginea
Omul cu "Tonomatul DP2", Catalin Maruta, a crezut mult timp ca exista doi mosi: Mos Gerila si Mos Craciun. Doi buni prieteni. Primul ii aducea cadouri la mama lui la serviciu. "Mama m-a luat la ea la serviciu sa-l cunosc pe Mos Gerila, pentru ca asa ii spunea pe vremea aia. Am fost foarte mandru ca l-am ajutat pe Mosul, pentru ca l-am surprins in vestiar pe colegul mamei pana sa-si puna barba. Si, in loc sa ma sperii sau sa plang, am fost foarte diplomat. I-am dat barba si am tinut de sase pana si-a fixat-o ca nu cumva sa-l mai vada si alti copii fara." Bineinteles ca perioada Craciunului nu a fost lipsita de nazbatii. Una si una. Intr-un an, a gasit un caine vagabond si flamand pe strada. Ce sa faca un copil la vederea unui caine in suferinta? Sa-l ia acasa. "Si i-am carat una cate una toate sarmalele si caltabosul pe care-l facea mama. Mi-am incasat o mama de bataie cand a vazut mama ca nu mai are decat 3-4 sarmale la fiert..."

Zapada de la Mos
Click pentru a mari imaginea
In mintea copilului Crina Matei, Mosul era responsabil cu adusul zapezii de Craciun. "Il rugam pe Mos sa-mi aduca zapada. Dar si cadouri." In regimul comunist, ea a indraznit chiar sa spere ceva mai mult: la un pian.

Dar Crina avea o mare dilema: cum va introduce Mos Craciun ditamai pianul pe geam? "Dezamagirea cea mai mare a fost in anii in care mi-am dorit un pian, iar Mosul imi aducea cu regularitate numai dulciuri si jucarii. L-am iertat cand am inteles ca nu poate aduce pianul pe geam, pentru ca la mine Mos Craciun venea pe geam. Asta pentru ca vreo cativa ani la rand am alergat dupa el pe scari!" Parintii ei ii spuneau ca "tocmai a plecat", iar Crina fugea desculta pe scari pana jos ca sa-l prinda! Uneori, parintii ei vorbeau cu vecinii sa tranteasca usile apartamentelor lor, ca sa le auda Crina si sa creada ca tocmai trece si pe la ceilalti copii din bloc.

O racheta cu scantei
Click pentru a mari imaginea
Grig Chiroiu, "trasnitul din NATO", nu-i scria lui Mos Craciun. Il suna. "Tatal meu avea un coleg de serviciu pe care il chema Craciun Nicolae. In fiecare an primea telefon de la copiii tututor colegilor. Era foarte amabil si ne dadea chiar sugestii in privinta cadourilor, stiind bineinteles ce va primi fiecare." Grig a crezut in Mos Craciun pana pe la 7 ani, cand l-a sunat si nu i-a raspuns. Motivul: "Mosul (colegul tatalui meu) era in vizita la noi acasa". "Atunci mi l-a prezentat tatal meu si am vazut ca era mult mai tanar decat Mosul pe care il stiam eu si nu era imbracat in costumul traditional, ci intr-o helanca pe gat", a adaugat vedeta Prima TV. Cadoul cel mai frumos pe care l-a primit a fost o racheta albastra care, "atunci cand functiona, scotea scantei".

Cand era copil, Mos Craciun se numea Mos Gerila si nu il vedea la gradinita sau la scoala, "deoarece cred ca era si colonel de securitate, asa ca nu prea avea timp". "Nu tin minte sa-i fi spus vreo poezie sau vreun cantecel, dar sunt sigur ca le-a auzit pe toate, pentru ca la ce sisteme de interceptare si ascultare avea…"

O tuica pentru batranul obosit
Cosmin Cernat, coprezentatorul Gianinei Corondan, spune ca, indiferent de varsta, este frumos sa crezi in Mos Craciun. In familia lui Cosmin a existat o "traditie" a deghizarii in Mos Craciun. Fie tatal sau, fie unchiul imbracau hainele ros-albe. "Tin minte ca intr-un an tatal meu, inainte de a se imbraca precum Mosul, i-a spus varului meu ca atunci cand va intra Mos Craciun in casa sa-i zica tatalui lui sa ii dea batranului o tuica. Si, de cum tata a intrat deghizat pe usa, varul meu s-a dus la taica-sau si i-a spus sa-i dea o tuica Mosului, ca vine obosit si infrigurat de pe drum". Si, pentru ca acum la randul lui (este tatic), Cosmin spune ca nu este exclus ca pe usa casei sale sa intre Mosul in carne si oase pentru prima oara, ca sa o cunoasca pe fiica lui. Spre deosebire de alti copii, prezentatorul spune ca pe cand era la varsta povestilor nu i-a scris niciodata Mosului. "Imi aduc aminte ca nu voiam sa spun poezii la serbarile de Mos Craciun care se tineau la tata la fabrica. Incepeam sa plang si fratele meu se lua si el dupa mine."

Magda, graseiata si emotiva
Click pentru a mari imaginea
Ca orice copil, si Magda Vasiliu, prezentatoarea Focusului din Prima, ii scria lui Mos Craciun. Dar nu numai atat. Pentru a fi sigura ca Mosul va intelege exact ceea ce dorea ea, ii facea si desene explicite. Pe la sase anisori, vraja a fost stricata. "Cand am intrat la scoala am aflat ca Mos Craciun nu exista si a fost o mare deceptie. Apoi, in urmatorii ani, scotoceam toata casa pentru a gasi locul in care sunt ascunse cadourile", isi aminteste Magda. In ceea ce priveste cantecelele pentru Mosul cu plete dalbe, vedeta postului marturiseste ca se ferea sa le interpreteze: "La serbari evitam pe cat puteam sa recit sau sa cant din doua motive: eram graseiata si foarte emotiva". Putem spune ca batranul care aduce daruri a iertat-o de fiecare data, pentru ca i-a adus in fiecare an multe cadouri.
×