x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Premiul Oscar pentru "Citizen Kane" scos la licitaţie

Premiul Oscar pentru "Citizen Kane" scos la licitaţie

de Jurnalul National    |    12 Dec 2007   •   00:00

Casa de licitaţii Sotheby’s scoate la vănzare, marţi 11 decembrie, Premiul Oscar obţinut de Orson Welles in 1941, pentru unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei, "Citizen Kane"

Casa de licitaţii Sotheby’s scoate la vănzare, marţi 11 decembrie, Premiul Oscar obţinut de Orson Welles in 1941, pentru unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei, "Citizen Kane" care prezintă povestea unui proprietar de ziar avid de putere şi cu aspiraţii politice, transmite Rompres.     Â

 Statueta primită pentru scenariul scris in colaborare cu Herman Mankiewicz a fost evaluată la un preţ intre 800 000 şi 1,2 milioane de dolari.

 Pelicula "Cetăţeanul Kane" este una dintre cele mai apreciate ale tuturor timpurilor, lucru care potrivit vicepreşedintelui Sotheby’s, Leila Dunbar sporeşte valoarea statuetei.

 Statueta are un trecut intortocheat, ea fiind considerată pierdută pănă cănd a apărut la o altă licitaţie a Sotheby’s in 1994, după ce fusese păstrată in secret de un cineast din Los Angeles care a lucrat la un moment dat cu Welles şi a primit-o ca plată de la regizor.

 Fiica cea mică a lui Welles, Beatrice, a dat in judecată casa de licitaţii şi pe cineast obţinănd, intr-un final, statueta. Cănd aceasta a incercat s-o văndă, la răndul ei, Academia Americană de Film, care acordă trofeele in fiecare an, a dat-o in judecată in incercarea de a nu permite intrarea statuetelor Oscar pe pieţele comerciale.

 Incepănd din anul 1950, Academia a impus căştigătorilor de premii Oscar ca, in momentul in care vor să-şi văndă premiul, să-i facă ei o primă ofertă. Oscarul lui Welles fusese decernat inainte de 1950, prin urmare nu era necesar să respecte această regulă.

 In 2003, fiica lui Welles a căştigat procesul şi a văndut statueta fundaţiei Dax, un grup non-profit din Los Angeles care sprijină numeroase acţiuni din domeniul educaţiei şi sănătăţii.

×
Subiecte în articol: magazin