x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Productia publicitara da semne de viata

Productia publicitara da semne de viata

20 Sep 2004   •   00:00

Interfata intre retina si obiecte - fie ele un banal pahar, o masina sau, mai ales, o cladire - panourile, afisele, inscriptiile sau orice alta productie publicitara stradala sunt deja parte din arhitectura si peisajul oricarui oras.

CLAUDIA CURICI

Prezenta lor la tot pasul este un motiv intemeiat pentru a pune in discutie consecintele in termeni de estetica a orasului - ele mascheaza si cladiri de trista amintire si am putea spune "mai bine asa!", dar si putinele locuri care ne-ar mai incanta ochiul. In plus, panourile luminate cu neoane foarte puternice pe timp de noapte nu sunt deloc o incantare pentru cei care trebuie sa le suporte. Dincolo insa de aspectele care pot fi puse, intemeiat, in discutie, este o intreaga industrie: clientii, agentiile de publicitate si, mai putin ovationata, productia publicitara.

DETALIUL FACE DIFERENTA. Atunci cand ne lovim retina de astfel de produse publicitare aplaudam sau, dupa caz, bestelim fie agentia de publicitate, fie clientul. Desi detaliile fac diferenta si dau stralucire unei lucrari, ele sunt mai tot timpul trecute cu vederea de simplul privitor. Sunt insa nepermis de multe cazuri in care oamenii asa-zisi de specialitate accepta executii indoielnice. Este semnul unei lipse de maturitate a intregii piete: pe de o parte, tehnologia, care nu poate furniza calitatea asteptata, pe de alta parte, lipsa de profesionalism si de profunzime a celor care manevreaza intregul demers. In incercarea de a orienta pe drumul cel bun intreaga industrie, este vitala construirea unei retele de comunicare, prin intermediul careia sa se i se simta pulsul.

CONCURENTA FACE DIFERENTA. Constientizand aceasta problema, dar, mai ales, intuind o nisa neocupata, care nu poate merge decat inainte, exista cativa actori de pe piata care au demarat astfel de proiecte. Masura unei industrii atat de complexe este data in primul rand de un eveniment care sa ofere ocazia tuturor actorilor de pe piata sa se intalneasca si sa aleaga oferta cea mai potrivita. Astfel, initiativa organizarii primului targ de productie publicitara din Romania, "Reclama", a fost a Elga Expo si DK Expo in 2002. Ramanand cu nostalgia cutezatorului, acestia uita insa sa modifice pe site informatia ca ar fi unicul targ de acest gen, Romexpo si Euroexpo organizand, la randul lor, pentru al doilea an consecutiv, "Advertising Show". Atat la nivel de organizatori, cat si la nivel de participanti, concurenta nu poate fi decat benefica. Ambele targuri sunt "guvernate" de Asociatia Producatorilor si Importatorilor din Industria de Publicitate care, fie vorba intre noi, este mult prea discreta in raport cu necesitatile industriei. Si, semn ca lucrurile evolueaza, la "Advertising Show" se va lansa prima revista romaneasca dedicata integral productiei publicitare, "Universign", initiativa agentiei de publicitate Daylight.

×
Subiecte în articol: sufletul comertului