x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Recorduri de Oscar

Recorduri de Oscar

03 Mar 2005   •   00:00

CURIOZITATI
Cele mai neobisnuite extreme ale nominalizarilor si premierilor

Premiul Oscar este in sine un record, pentru cel care-l primeste. Dar asta nu inseamna ca traditia decernarii acestor premii n-a avut suficient timp sa dezvolte propriile recorduri, "din casa". Cartea Recordurilor de la Editura Rao ni le prezinta.
MIRUNA MIHALCEA

Cand vine vorba de Oscaruri, orice remarca personala devine inutila. Daca s-a dat verdictul, e adjudecat si gata! N-avem decat sa-i urmarim istoria si sa acceptam deciziile ca atare.

OSCAR LA GREU. "Lord of the Rings, The Return of the King" este filmul care a primit cele mai multe Oscaruri, pe 29 februarie 2004. A castigat la toate cele 11 categorii la care a fost nominalizat. "The Return of the King" isi imparte insa podiumul cu "Ben-Hur", care a primit tot 11 Oscaruri, pe 4 aprilie 1960 si cu "Titanic", care a avut 14 nominalizari in 1998.

CARIERA DE OSCAR. Katherine Hepburn are cea mai lunga cariera in care a primit Oscaruri. Intre primul, obtinut pentru "Morning Glory" si ultimul, pentru "On Golden Pond", s-au scurs 48 de ani si 13 zile.

ACTORIE. Filmele "A Streetcar Named Desire" si "Network" au primit fiecare cate trei Oscaruri pentru actorie, in 1952 si respectiv 1977. In ce-i priveste strict pe actori, sapte sunt cei care au primit de cate doua ori premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Printre ei se numara Spencer Tracey, Fredric March, Marlon Brando, Jack Nicholson, Gary Cooper, Dustin Hoffman si Tom Hanks. Clark Gable, Charles Laughton si Franchot Tone au fost nominalizati pentru cel mai bun actor in acelasi film, "Mutiny on the Bounty".

VARSTNICI. Cel mai varstnic laureat pentru cel mai bun actor este Henry Fonda. Oscarul cu pricina a fost primit pe 29 martie 1982, cand avea aproape 76 de ani. Jessica Tandy era inca si mai in etate cand a primit premiul pentru "Driving Miss Daisy", in 1990, la 80 de ani si 295 de zile. Cu toate astea, cea mai varstnica actrita nominalizata la Oscar ramane Eva LeGallienne. Ea avea 82 de ani cand a fost nominalizata pentru rolul bunicii Pearl din filmul "Resurrection", in 1981. Iar Groucho Marx a primit Oscarul onorific, ca recunoastere a extraordinarei sale creativitati si pentru realizarile remarcabile ale fratilor Marx in arta filmului comic, in 1974. Actorul avea atunci 83 de ani.

TINERI. Cea mai tanara castigatoare a Oscarului este Tatum O’Neal. Ea avea 10 ani si 148 de zile cand a premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar, in filmul "Paper Moon", in 1974. Iar Shirley Temple a primit Oscarul onorific la 6 ani si 310 zile pentru realizarile sale din 1934.

GENERATII. In familia Huston exista trei generatii de laureati. Au fost premiati pentru cel mai bun actor si cea mai buna actrita in rol secundar, precum si pentru cel mai bun regizor.

CEREMONIE SI DISCURS. Bob Hope a prezentat ceremonia de decernare a Oscarurilor de 16 ori si a participat la un numar record de 27 de prezentari. A 71-a ceremonie din istoria Oscarurilor a fost si cea mai lunga. A fost prezentata de Whoopie Goldberg, in 1999, si a durat 4 ore si 2 minute. In 1947, Olivia de Havillad a primit Oscarul pentru cea mai buna actrita in "To Each His Own" si a multumit unui numar de 27 de persoane, numindu-le pe toate. Totusi, cel mai lung discurs l-a avut Greer Garson. Ea a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita in "Mrs. Miniver" si a tinut un discurs de 5 minute si 30 de secunde.

O LUME NEBUNA, NEBUNA, NEBUNA…

Cu vulpea la plimbare

O splendida si jucausa vulpe a aparut, cu cativa ani in urma, in casa familei Vasiliev din Rusia. Ei povestesc cu nostalgie si emotie cum un prieten, vanator, a impuscat o vulpe si in burta animalului a fost descoperit un pui care, inca mai traia. Cei doi soti care, demult, isi doreau un animal de companie, dar amanasera cumpararea unui caine, au decis sa salveze puiul de vulpe si sa il adopte. Zilnic, ei isi plimba animalul pe care l-au botezat chiar "Vulpe" . Acesta savureaza fiecare clipa petrecuta afara si indrageste foarte mult copii, devenind agresiva doar in prezenta cainilor. De fiecare data cand apare un catel, "Vulpea" porneste in urmarirea lui. Ea nu este deloc "mofturoasa" la mancare, printre felurile sale favorite figurand: carnaciori prjiti, morcovi si, chiar, cozonac si doar carnea slaba.

Un orb si-a muscat cainele insotitor

Un orb, acuzat recent ca si-a muscat cainele insotitor, a fost arestat de politia din orasul britanic Edinburgh. Un martor ocular a declarat ca, la un moment dat, David Todd a tarat patrupedul in mijlocul drumului, dupa care l-a muscat de cap si a inceput sa loveasca cu brutalitate animalul. David este acuzat pentru tulburarea linistii publice si cruzime impotriva animalelor.

Britney si medium-ul bulgar

Un medium de origine bulgara, Atanas Peevski, a oficiat un "ritual de relaxare" pentru Regina Muzicii Pop, Britney Spears. Peevski, un bulgar stabilit in Los Angeles, originar din orasul Gabrovo, a "vazut", desi se afla la cativa kilometric departare, un barbat cu un brat rupt intr-un magazin din oras si l-a ajutat pe acesta. Britney Spears, care a asistat la "sedinta de psihoterapie", i-a cerut lui Atanas sa execute, si pentru ea, un ritual asemanator. Interpreta a declarat, ulterior, ca starea sa fizica s-a ameliorat simtitor dupa ce Peevski si-a tinut mica "demonstratie".

Acuzata ca i-a furat…. sperma

O americanca, acuzata ca a furat sperma prietenului sau pentru a o folosi in cazul unei fertilizari "in vitro" fara consimtamantul "proprietarului", poate fi acuzata ca i-a provocat barbatului tulburari emotionale grave. Omul sustine ca, in timpul relatiei sale cu femeia respectiva, nu a ajuns niciodata la un act sexual normal, totul rezumandu-se la cateva felatii. In apararea sa, "acuzata" si-a motivat gestul sustinand ca sperma barbatului a fost un cadou, "un transfer de definitiv de proprietate", nepunandu-se niciodata problema inapoierii "bunul donat" proprietarului initial. (Radu Popa)
×
Subiecte în articol: primit