x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "Regulile mujahedinilor": Talibanul modern, drăguţ şi cumsecade

"Regulile mujahedinilor": Talibanul modern, drăguţ şi cumsecade

de Anca Aldea    |    30 Iul 2009   •   00:00
"Regulile mujahedinilor": Talibanul modern, drăguţ şi cumsecade

Talibanii, cunoscuţi pentru ferocitatea şi cruzimea lor, s-au apucat de relaţii publice (PR), în încercarea,aparentă, de a atrage cât mai mulţi ucenici de partea lor. Pentru prima dată în istoria lor, talibanii au tipărit şi scos pe piaţă un manual al militantului perfect.

Insurgentul, se arată în carte, ar trebui să aibe bune maniere, să fie prietenos şi amabil, să nu facă multe victime în rândurile civililor. Luptătorii talibani sunt încurajaţi să evite discriminarea, uciderea sau rănirea civililor, precum şi provocarea de pagube pe proprietăţile civililor.

Militanţii ar trebui să se gândească de două ori înainte să lanseze un atac sinucigaş - este imperativ ca "ţintele" să fie oameni extrem de importanţi. Buna purtare este echivalată, în manual, cu şansa de a câştiga "inimile civililor musulmani". În cazul inamicilor, aceştia nu trebuie executaţi şi nici răniţi dacă se predau. Doar liderul talibanilor şi adjunctul său pot decide executarea prizonierilor sau oferirea lor pentru obţinerea unor recompense.

În cazul în care vor exista execuţii, ele nu vor mai fi filmate, iar cadavrele nu vor mai fi profanate. Pe de altă parte, poate deveni luptător taliban orice tânăr căruia i-a mijit deja barba. Odată acceptat, familiei tânărului "i se va acorda amnistie şi i se va promite siguranţă".

Cărţulia cu coperţi albastre , publicată în mai şi prezentată pe larg de serviciul în limba arabă al televiziunii Al Jazeera, se vrea un instrument de îmbunătăţire a imaginii talibanilor conduşi de mollahul Omar, dar, potrivit analiştilor americani, lucrarea nu este decât o iluzie. "Face parte din strategia lor. Este o capcană deja ştiută să joci la ambele capete ale băţului şi să tragi de timp", este de părere Yonah Alexander, specialist în contraterorism la Institutul Potomac din Washington.

În manualul intitulat "Regulile mujahedinilor" se arată, militanţii sunt îndemnaţi să fie mai disciplinaţi şi să se organizeze mai bine atunci când trebuie luată o decizie. Procesul decizional apare însă ca unul transformat - intervin "în schemă" existenţa factorului politic şi descurajarea formării facţiunilor neautorizate. În realitate talibanii nu formează un grup compact, monolitic, ci un amalgam de grupuleţe neînchegate, comentează, pe pagina de internet, cotidianul american Washington Times.

×
Subiecte în articol: lumea atentate talibani sinucigas