x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Reînvierea digitală

Reînvierea digitală

de Oana-Maria Baltoc    |    11 Apr 2008   •   00:00

Peste cîţiva ani, cinefilii ar putea avea parte de o premieră ce iscă de ani buni discuţii aprinse în Cetatea Filmului. Subiectul care încaieră regizorii? O producţie a tehnologiei digitale, în care staruri demult trecute în nefiinţă vor da replica unor vedete ale momentului.

Reînvierea digitală

 

 

Peste cîţiva ani, cinefilii ar putea avea parte de o premieră ce iscă de ani buni discuţii aprinse în Cetatea Filmului. Subiectul care încaieră regizorii? O producţie a tehnologiei digitale, în care staruri demult trecute în nefiinţă vor da replica unor vedete ale momentului. Nu v-ar împinge curiozitatea pînă la cinematograf să vedeţi un film cu Marilyn Monroe şi Brad Pitt în rolurile principale? Dar o peliculă de acţiune în care Bruce Lee şi Bruce Willis salvează lumea şi la final au parte de fete frumoase... să zicem Audrey Hepburn şi Ingrid Bergman? Bizar dar foarte posibil, dacă e să ne luăm după disputele existente pe această temă între regizorii din întreaga lume.

 

APOCALIPSA. Una dintre vocile care refuză categoric realizarea unei astfel de “orori” îi aparţine marelui George Lucas, tăticul seriei “Star Wars”: “Reînvierea digitală a unor legende hollywoodiene reprezintă o nenorocire pe care încercăm din răsputeri să o împiedicăm, chiar dacă nu poţi opri progresul şi schimbarea”. Lucas este convins că rezultatul unui astfel de demers nu va face decît să arunce în ridicol nume mari ale cinema­to­gra­fiei. “Nu cred că oa­menii vor să vadă copia palidă a unui ac­tor care a făcut is­to­rie în timpul vieţii.”

Între timp, adepţii reînvierii digitale au făcut deja primii paşi către revolu­ţio­na­rea industriei di­ver­tismentului. În viziunea uno­ra, viitorul sună bi­ne, pentru alţii, ideile noului val de regizori şi scenarişti echiva­lea­ză cu Apocalipsa. Rob Cohen (regi­zo­rul peliculei “The Fast and the Furious”) a anun­ţat într-un interviu că lucrează la realizarea unui film, “Rage&Fury”, în care va juca un Bruce Lee recreat digital.

 

ALEŞII. Postul de televiziune BBC a făcut în urmă cu ceva timp un sondaj online pentru a afla ce cred oamenii despre acest “frankenstein” cinematografic, ce ar putea să se nască peste cîţiva ani. Chiar dacă s-au arătat retincenţi faţă de o asemenea idee, mulţi speră să-şi revadă idolii în viitoare producţii. Printre nominalizaţi: Humphrey Bogart, Cary Grant, Greta Garbo, Katherine Hepburn, John Wayne, Laurel şi Hardy, interpreţii celebrelor personaje Stan şi Bran, iar exemplele nu se opresc aici. Admiratorii lui Marilyn Monroe şi-ar dori să o vadă pe blonda considera­tă sex simbolul anilor ’50 în “Basic Instinct”, iar pe Buster Keaton în “Star Trek”.

 

Virtual vs. uman

Reînvierea digitală a dat apă la moară altor discuţii aprinse, care vizează de astă dată înlocuirea actorilor umani cu cei virtuali. Mai marii caselor producătoare de film îşi freacă deja mîinile cu gîndul la incredibila reducere a costurilor pe care le presupune în prezent realizarea unei pelicule. Primele vizate, onorariile ge­neroase ale sta­ru­rilor. Mai mult, vedetele virtuale nu fac mofturi, nu vin cu tot felul de cereri extavagante şi nu au zile proaste. Dar cum rămî­ne cu unicitatea interpretării unui actor, calitate oferită tocmai de frumuseţea trăirilor umane şi de amprenta pe care artistul o imprimă personajului?! Scandalul continuă. Se vorbeşte despre moralitate, economie, kitsch. Vizionar, regizorul James Cameron avertizează: “Problema e că actorii virtuali trebuie realizaţi într-o manieră convingătoare. Şi rezolvarea va veni în timp. Peste 20 de ani cineva o să găsească o soluţie”.

×
Subiecte în articol: magazin