10:53 • Rusia a impus în decembrie 2007 un moratoriu unilateral privind Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa (CFE), referitor la reducerea armamentului, dar a declarat că îşi va relua participarea dacă statele NATO ratifică acest document. Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), centru de cercetări politico-militare din Marea Britanie, a avertizat marţi că o retragere a Rusiei din Tratatul CFE ar putea avea consecinţe serioase asupra Europei, scrie rian.ru.
Rusia a impus în decembrie 2007 un moratoriu unilateral privind Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa (CFE), referitor la reducerea armamentului, dar a declarat că îşi va relua participarea dacă statele NATO ratifică acest document. Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), centru de cercetări politico-militare din Marea Britanie, a avertizat marţi că o retragere a Rusiei din Tratatul CFE ar putea avea consecinţe serioase asupra Europei, scrie rian.ru.
SOLUŢIE. Faţă de această situaţie, John Chipman, preşedintele executiv al IISS, într-un comunicat privind raportul Echilibrului Militar în 2008, arată: "Se pare că după iulie 2008, Rusia se va retrage oficial din Tratat şi există foarte puţine indicii în prezent privind un compromis care să ducă la evitarea acestei situaţii. Sfârşitul Tratatului CFE, piatra de temelie a securităţii europene din perioada de după încheierea Războiului Rece, ar putea avea consecinţe negative pentru Europa. Aceasta va anula un mecanism important de consolidare a încrederii - inclusiv a schimbului de informaţii şi a regimului inspecţiilor - şi va crea tensiuni noi între Rusia şi statele vecine acesteia, mai ales dacă Rusia va decide să îşi mobilizeze trupele mai aproape de statele membre NATO". Versiunea adaptată a Tratatului CFE, menită să reglementeze mobilizarea de armament pe continent, a fost semnată la 19 noiembrie 1999 şi a fost ratificată până în prezent numai de Rusia, Belarus, Ucraina şi Kazahstan. Refuzul statelor membre NATO de a ratifica versiunea modificată a tratatului CFE, conformă noii realităţi a erei post-sovietice, s-a dovedit un adevărat obstacol în relaţiile dintre Rusia şi NATO.