x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rica Raducanu - ghete taiate si salariu de 3.000 de lei

Rica Raducanu - ghete taiate si salariu de 3.000 de lei

de Adrian Vaduva    |    21 Oct 2005   •   00:00
Rica Raducanu - ghete taiate si salariu de 3.000 de lei
GALERIA CAMPIONILOR
Ne-am intalnit cu Rica la Primaria Generala unde este consilier. "Eu nu sunt cu nici un partid. Sunt independent. Suporterii rapidisti m-au ajutat sa ajung aici, in urma cu opt ani, iar de atunci s-au perindat trei edili: Viorel Lis, Traian Basescu si Adriean Videanu", si-a explicat Raducanu prezenta la Primarie.

EVUL MEDIU. Imediat dupa aceasta precizare, fostul jucator rapidist a inceput sa povesteasca primii pasi facuti in fotbal. "Imi aduc aminte mai greu, pentru ca debutul meu s-a petrecut, undeva, in Evul Mediu", a punctat amuzat ex-portarul Nationalei. Rica a lovit intaia oara o minge adevarata pe la vreo 8 ani. "Pe atunci nu prea se vedeau baloane de fotbal pe la tara. Dar, intr-o zi, fratele meu, care statea in Bucuresti, mi-a adus o minge originala. Mama! Ce bucurie pe mine! Sa fi vazut cum dadeam cu unghiile in ea, ce suturi trageam", rememoreaza cu placere acele clipe ex-fotbalistul. Numai ca, bucuria sa si a celorlalti tovarasi de joaca, n-a fost de lunga durata intrucat mingea s-a spart. Dar romanii sunt cunoscuti drept foarte inventivi, asa ca fostul goal-keeper, impreuna cu prietenii sai, au gasit solutia salvatoare: au umplut balonul cu paie. Chiar daca asa-zisa minge era destul de grea, acest lucru nu-l impiedica pe Rica Raducanu sa joace fotbal. Ba chiar l-a ajutat sa-si dezvolte musculatura picioarelor, sau cel putin asa ii place lui sa creada acum.

ANTI-DRIBLING. Doi ani mai tarziu, Rica Raducanu a sosit in Capitala, adus de tatal sau. "Locuiam in Giulesti, pe langa piata. Atunci, erau o multime de maidane, nu ca acum cand nu exista nici un loc unde sa-ti poti parca masina, ce sa mai vorbesc de locuri de joaca pentru copii. Si toata ziua eram la fotbal, ca nu aveam altceva de facut", deapana in continuare amintirile fosta glorie rapidista. Inca din acele vremuri Rica era trimis de catre coechipierii sai sa apere, intrucat, asa cum recunoaste el insusi, nu prea stia sa dribleze. Dar atunci cand i se oferea ocazia juca atacant.

DEBUT. Poate datorita faptului ca locuia in Giulesti, iar majoritatea prietenilor sai tineau cu Rapidul, Rica Raducanu a visat mereu sa ajunga jucatorul acestei formatii. A reusit, insa dupa mai multe peripetii. Initial a fost respins de catre antrenorul de la juniorii feroviarilor, intrucat nu reusea sa faca un stop corect. Insa a fost primit la Victoria MBC unde i-a avut colegi pe Patanu, Fatu sau Margaritescu si au iesit de mai multe ori campioni. "Am jucat impotriva Rapidului si chiar eu le-am dat trei goluri, pentru ca pana la 17 ani am jucat varf", a declarat ex-goal-keeper-ul. Chiar daca nu multa lume stie Rica a fost si in curtea dinamovistilor pentru cateva saptamani. Insa, pana la urma, sansa i-a suras si a ajuns la echipa sa de suflet.

Dupa spusele sale, cand a patruns pentru prima oara in cabina seniorilor, i-a salutat cu: "Saru’ mana, ca asa era atunci". Datorita faptului ca are la picior masura 45, antrenorului i-a fost greu sa-i gaseasca ghete pe masura. Astfel ca a taiat unele vechi la varf, pana i-au facut altele pe comanda.

La o luna dupa ce a fost legitimat la echipa de sub Podul Grant, Raducanu a luat si prima sa leafa: 3.000 de lei. "De unde ai furat, ma, banii? Du-te si du-i inapoi", l-a repezit tatal-sau in momentul in care Rica a venit cu banii acasa. Chiar daca a incercat sa-i explice cum stau lucrurile, parintele sau nu l-a crezut. Tocmai de aceea, a doua zi a mers cu el la antrenor. "Domne, a venit asta cu niste bani acasa. Da, noi i-am dat, de-acu inainte asa o sa primeasca de fiecare data", l-a linistit antrenorul. "Din leafa aia, tata a cumparat un televizor, iar noi ii acopeream ecranul cu un celofan albastru, sa vedem color", a incheiat fostul rapidist.

"Este adevarat ca nu prea stiam cu mingea, dar eram inalt si-mi doboram adversarii. Pe deasupra, mai aveam si un sut puternic. Insa, de cele mai multe ori, sarcina mea era sa nu primesc goluri, nu sa inscriu"

"Ma chemase Angelo Niculescu si, chiar daca eram rapidist, n-am ezitat prea mult, mai ales ca altfel m-ar fi luat in armata. Acolo nu am reusit sa ma impun in fata titularilor Datcu si Utu"
×
Subiecte în articol: rica rica raducanu