x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia va cere ONU să anuleze orice declaraţie de independenţă a provinciei Kosovo

Rusia va cere ONU să anuleze orice declaraţie de independenţă a provinciei Kosovo

de Jurnalul National    |    11 Dec 2007   •   00:00

Rusia va cere convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru "a anula" orice declaraţie unilaterală de independenţă a provinciei sărbe Kosovo, a avertizat emisarul rus in cadrul echipei mandatate să soluţioneze criza Kosovo, Aleksandr Botsan-Harcenko, relatează AFP.

"Rusia va cere, indiscutabil, anularea acestei decizii. Putem cere convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate in măsura in care rezoluţia Consiliului (numărul 1244, care vizează dosarul Kosovo) este incălcată", a declarat diplomatul rus, citat de Interfax.

Rusia, aliat tradiţional al Serbiei, se opune independenţei provinciei Kosovo şi se pronunţă in favoarea continuării procesului de negocieri intre Priştina şi Belgrad.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat luni statele occidentale că Moscova "va face tot posibilul" pentru a evita ca acestea să ignore Consiliul de Securitate al ONU in vederea legitimării unei recunoaşteri a independenţei Kosovo.

Rezoluţia 1244 adoptată in iunie 1999, prin care Kosovo intra sub administrarea ONU pănă la stabilirea statutului său, "a fost adoptată de către Consiliul de Securitate, iar interpretarea sa nu poate fi făcută decăt de Consiliul de Securitate", a subliniat Lavrov.

Rusia respinge ceea ce denumeşte o "interpretare unilaterală" a rezoluţiei 1244.

Consiliul de Securitate urmează să dezbată statutul provinciei Kosovo la 19 decembrie, in urma eşecului inregistrat in procesul de negocieri dintre Priştina şi Belgrad.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin kosovo