x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun S-a dezlegat misterul identităţii Monei Lisa

S-a dezlegat misterul identităţii Monei Lisa

de Jurnalul National    |    16 Ian 2008   •   00:00

O echipă de cercetători germani susţine că a descoperit identitatea celebrului model al lui Leonardo da Vinci, se arată într-un articol publicat de ziarul El Pais.


O echipă de cercetători germani susţine că a descoperit identitatea celebrului model al lui Leonardo da Vinci, se arată într-un articol publicat de ziarul El Pais. Academicienii de la Universitatea din Heidelberg spun că au rezolvat enigma, veche de secole, care se află în spatele identităţii Monei Lisa, celebrul portret al lui  Leonardo da Vinci, expus la muzeul Luvru din Paris. Cercetătorii de la Heidelberg arată că notiţele consemnate în octombrie 1503 de un cunoscut al pictorului şi angajat al primăriei din Florenţa, Agostino Vespucci, pe marginea unei cărţi, confirmă odată pentru totdeauna că Lisa del Giocondo este modelul ales pentru unul din portretele cele mai populare din lume. Mulţi istorici au evidenţiat posibilitatea ca femeia surâzătoare din portret să fie  amanta lui Da Vinci, mama lui sau chiar pictorul însuşi. Studiul cercetătorilor germani confirmă însă ipoteza cea mai acceptată până acum, care arată că pentru modelul tabloului său, Leonardo a ales-o pe Lisa Gherardini, soţia puternicului neguţător din Florenţa, Francesco del Giocondo.

 

Descoperirea făcută acum doi ani de doctorul Armin Schlechter, un expert în manuscrise, înlătură 'orice îndoială' privind identitatea Monei Lisa şi clarifică 'puţinele dovezi' puse la dispoziţie de documentele secolului al XVI-lea care lăsau loc la multe posibilităţi de interpretare, se arată în comunicat emis de Universitatea germană. În notiţele pe care Vespucci le-a făcut pe marginea cărţii sale asupra oratorului roman Cicero, el îl compara pe Leonardo cu artistul din Grecia antică Apeles, amintind că pictorul florentin putea realiza trei tablouri în acelaşi timp, dintre care unul era 'La Gioconda', care înseamnă fericita sau vesela, pe lângă faptul că era chiar numele de măritiş al femeii alese drept model de pictor. Experţii dataseră deja tabloul din acea epocă, dar acum asigură că descoperirea de la Heidelberg presupune un mare pas înainte şi că este prima menţiune oficială care face referire la nevasta neguţătorului florentin. Istoricul de artă de la Universitatea din Leipzig, Frank Zoellner, a declarat că nu există niciun motiv să persiste îndoieli privind existenţa unei alte femei' şi că toate cele scrise privind enigma din spatele identităţii modelului lui Leonardo 'sunt nenecesare'.
Comunicatul bibliotecii Universităţii din Heidelberg arată că prima identitate a Monei Lisa a fost propusă de Giorgio Vasari, un funcţionar italian, în jurul anului 1550, deşi existau îndoieli privind fiabilitatea acestui personaj, care făcuse această afirmaţie la jumătate de secol după pictarea tabloului. Deşi descoperirea fusese publicată în catalogul bibliotecii la puţin timp după ce avusese loc, nu i s-a acordat atenţie decât după ce un jurnalist a avut grijă să o consemneze.

×
Subiecte în articol: magazin lisa