Criza economică prelungită îi face pe analiştii politici să construiască scenarii dintre cele mai neverosimile. Probabilitatea ca lumea să fie aruncată într-un haos politic, ca în anii "30 ai secolului trecut, este însă mare. Cum va arăta lumea peste patru ani? The Financial Times are un scenariu aproape delirant.
În 2010 Vladimir Putin se va instala fără probleme la Kremlin. Situaţia gravă economică din Rusia va determina media să ceară revenirea unui lider puternic ca şef de stat. Preşedintele Dmitri Medvedev va înţelege semnalul şi îi va ceda locul lui Putin fără să se opună. Arestarea sa peste un an va fi o surpriză neaşteptată, citează Agerpres.
Peste un an, în 2011, ca urmare a revoltelor în masă, vor cădea guvernele nedemocratice din Georgia şi Ucraina.În organizarea acestora va fi suspectată Rusia, dar nimeni nu va reuşi să demonstreze acest lucru cu probele pe masă. Americanii şi europenii vor protesta faţă de "tertipurile" Rusiei, dar într-un mod neconvingător. Diplomaţii occidentali vor afirma în discuţii private că numai Putin stă între Rusia şi fascism. După căderea, în 2009, a guvernului condus de cancelarul Angela Merkel, la cârma Germaniei se perindă o serie de coaliţii instabile în absenţa unui cancelar carismatic. În Marea Britanie se vor risipi toate iluziile în urma alegerii în funcţia de prim-ministru a lui David Cameron (Partidul Conservator), sub lozinca "Lăsaţi lumina soarelui să intre!". Ghinionistul Cameron se va dovedi fi cel mai nepopular premier din istoria Regatului Unit. În aceste condiţii, scena politică europeană va fi dominată pe de-a-ntregul de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Liderul francez va fi trecut la acea vreme, cu brio, peste acuzaţiile europenilor după decizia din 2010 de a scoate Franţa de sub regimul concurenţei şi al subsidiilor UE.
Calendarul indică data de 7 noiembrie 2012. La ora trei dimineaţa, preşedintele SUA, Barack Obama, vizibil surmenat, va ieşi în faţa susţinătorilor săi în sala de festivităţi a hotelului Hilton din Chicago şi îşi va recunoaşte înfrângerea în alegerile pentru reînnoirea mandatului. Cea mai grea lovitură îi va fi aplicată carierei de preşedinte a lui Obama de testarea cu succes a armei nucleare de către Iran, în 2011. Republicanii vor reuşi să-i convingă pe americani că Obama a fost prostit de Iran şi a devenit al doilea Jimmy Carter. Experimentele nucleare iraniene plasează politica Israelului mai la dreapta şi crează condiţiile pentru venirea la puterea a lui Avigdor Lieberman (partidul Israel Beitenu). El va cuceri electoratul cu un slogan electoral în stilul Vladimir Putin din timpul războiului cu cecenii: "Să-i distrugem pe terorişti chiar şi la budă!" Între timp, mai scrie Financial Times, noul preşedinte al SUA, Sarah Palin, va începe să primească telefoane cu urări la început de mandat de la liderii mondiali. Primii o vor felicita pentru alegerea în funcţie preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cel al Israelului, Avigdor Lieberman.
Citește pe Antena3.ro