x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Schroeder: Nu pot confirma eventualitatea intrării României în proiectul South Stream

Schroeder: Nu pot confirma eventualitatea intrării României în proiectul South Stream

12 Noi 2008   •   00:00
Schroeder: Nu pot confirma eventualitatea intrării României în proiectul South Stream

"Problema intrării României în proiectul South Stream este un subiect discutat în plan naţional, despre care nu pot confirma sau infirma nimic", a declarat, astăzi, la o conferinţă de presă, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder.



"Nu am informaţii şi nu pot comenta în legătură cu implicarea României în proiectul South Stream. Aceasta este o discuţie în plan naţional şi nu pot confirma ce se scrie în presă. În mod personal, nu văd o problemă în aderarea României la acest proiect. De ce nu?", a afirmat Gerhard Schroeder. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara, recent, că România evaluează posibilitatea implicării în mai multe proiecte energetice internaţionale care să-i asigure securitatea energetică, inclusiv South Stream. "În ceea ce ce priveşte raporturile cu orice proiect gen South Stream, România priveşte cu încredere la toate proiecte în care este invitată şi îi asigură resursele necesare pentru securitatea sa energetică. În legătură cu această chestiune, nu există o invitaţie la nivel oficial, dar sunt anumite semnale faţă de care România a manifestat deschidere, şi, fireşte, şi South Stream este în evaluările noastre", a spus Vosganian. Ministrul Economiei şi Finanţelor a precizat că nu există o invitaţie oficială din partea Rusiei cu privire la implicarea României în proiectul South Stream.
Proiectul conductei South Stream este susţinut de Rusia, Serbia, Ungaria şi Bulgaria, ultimele două state fiind prezente şi în proiectul concurent Nabucco. Beneficiind de sprijinul UE, Nabucco este un proiect de 4,6 miliarde euro care vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. South Stream va pleca din Rusia şi, via Marea Neagră, va ajunge în Bulgaria, de unde se va împărţi în două ramificaţii: una spre Grecia şi Italia şi a doua spre Austria şi Grecia. Capacitatea maximă a conductei South Stream este de 30 miliarde metri cubi, iar primele livrări sunt programate penrtu anul 2013 sau 2014. Reprezentanţi din domeniul energetic din 10 ţări - Slovenia, Austria, Belgia, SUA, Turcia, Germania, Rusia, Marea Britanie, Spania şi România - participă, timp de trei zile, la Bucureşti, la lucrările Forumului "Energia în Europa Centrală şi de Est".
Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea south stream south stream