x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Se caută instalator pentru toaleta Staţiei Spaţiale Internaţionale!

Se caută instalator pentru toaleta Staţiei Spaţiale Internaţionale!

20 Iul 2009   •   00:00

Toaleta Staţiei Spaţiale Internaţionale s-a defectat exact în momentul în care e cam mare înghesuială la bordul său, creând probleme celor 13 membri ai echipajului.
 
Echipa de control a misiunii spaţiale a recomandat echipajului Endeavour, cuplată la staţia orbitală, să folosească toaleta navetei în timp ce rezidenţii săi  vor folosi toaleta de rezervă din zona rusa a SSI.

În cazul în care situaţia nu va putea fi remediată, specialiştii prevăd o revenire la tehnologia de acum 40 de ani, saci de colectare a urinei, folosită în cadrul misiunilor Apollo, a căror aselenizare este sărbătorită chiar în această zi.

Un proiect care a costat mai multe milioane de dolari, proiectată, produsă şi transportată la bordul staţiei de partea rusă, toaleta principală a ISS, instalată totuşi în zona americană, nu este la prima disfuncţionalitate, necesitând, în 2006, o înlocuire a principalei pompe de dejecţie. 

La începutul acestui an ea a declanşat şi un conflict de interese între parteneri, un cosmonaut rus plângându-se de faptul că nu îi mai este permisă utlizarea toaletei din cauza facturilor extrem de încărcate eliberate de partea americană.
bbc.co.uk

×
Subiecte în articol: lumea