x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Secretele conclavelor - Care erau regulile jocurilor in alegerea papilor

Secretele conclavelor - Care erau regulile jocurilor in alegerea papilor

de Sebastian S. Eduard    |    15 Iul 2005   •   00:00
Secretele conclavelor - Care erau regulile jocurilor in alegerea papilor
CARTE
Cuplul de autori italieni Monaldi si Sorti revine pe piata cartii cu o lucrare daca nu scrisa, cel putin ingrijita de ei.

Istoria mai ofera inca surprize: Atto Melani, spion in Italia al Regelui Soare, personaj principal al romanului "Imprimatur" de Monaldi si Sorti (Humanitas, 2004), nu este doar un personaj istoric real, ci si autor al acestui raport senzational privitor la alegerea papilor in secolul al XVII-lea. Manuscrisul raportului inedit, datat 1700, a fost descoperit in Biblioteca Senatului Frantei si editat de cei doi autori ai romanului.
Micul tratat este, potrivit editorilor, "un savuros manual, surprinzator de actual, cu multe anecdote piperate si observatii despre curtea papala si alchimiile ei politice, precum si despre arta de a influenta prin mijloace mai mult sau mai putin permise alegerea papilor, vizand in cele din urma victoria candidatului favorit al Frantei si al Regelui Soare". Descoperirea si aparitia lui acum, in anul 2005, in preajma alegerii noului Papa, sunt menite parca sa ne aduca aminte ca suntem martorii unei istorii recurente care se face si se desface mereu peste capetele noastre.

INCEPUTUL. Anul trecut, cuplul Monaldi si Sorti a publicat la Humanitas "Imorimatur", un roman a carui actiune se petrece in Roma anului 1683. In timp ce armatele otomane forteaza portile Occidentului, intr-un han moartea subita a unui calator seamana panica: Oaspetii sunt baricadati in carantina si discuta despre evenimentele momentului. Un tanar ajutor de hangiu, initiat in tainele vietii si ale politicii de agentul secret al Regelui Soare, va deveni cronicarul intamplarilor petrecute in acel sfarsit de veac, iar manuscrisul lui este chiar romanul pe care-l citim.

Sapte thriller-uri istorice


Rita Monaldi si Francesco Sorti sunt casatoriti si traiesc de cativa ani de zile la Viena. Jurnalisti, literati prin vocatie, cei doi debuteaza stralucit cu "Imprimatur", un roman istoric scris, dupa cum relateaza cronicile italiene, "la patru maini". Alaturi de "Imprimatur", celalalt roman de capatai al cuplului este "Secretum". Carti de mare succes, ele au fost traduse in 18 limbi si in 43 de tari si se concretizeaza intr-un ciclu de sapte thriller-uri istorice, avandu-l ca protagonist pe abatele Atto Melani. Manuscrisul "Secretele Conclavelor" joaca un rol determinant in trama celui de-al doilea roman, "Secretum".

SEMNALE EDITORIALE

Barbat si sotie


Editura Rao. Un roman exceptional despre familia noului mileniu, scris cu umor, sensibilitate si perceptie fina, "Barbat si sotie" poate fi citit ca o continuare a bestseller-ului "Copil si barbat" sau, pur si simplu, ca o poveste de dragoste care incearca sa dea un raspuns unor intrebari ce ne framanta pe toti, la un moment dat in viata: de ce ne indragostim si de ce uitam; de ce ne casatorim si de ce divortam; de ce ramanem si de ce plecam...

A patra putere


Editura Vivaldi. Jeffrey Archer, autorul romanului "Cain si Abel" ne propune "A patra putere", un roman magnific scris intr-un stil de neconfundat. Richard Armstrong, fiul unui taran analfabet, jinduieste dupa avere si statut social. Keith Townsend, vlastarul unei familii bogate si respectate descopera ca poti fi puternic si in anonimat. Totusi, ei au o trasatura cumuna: amandoi sunt jucatori patimasi, gata sa riste totul in batalia pentru controlul celui mai mare imperiu de presa din lume.

Tokyo by Night


Editura Polirom. Cartea vine in continuarea "Planetei Tokyo", iar centrul de interes este viata de noapte a capitalei Japoniei. Volumul, apreciat si de critica, are toate "ingredientele" bestseller- ului, nelipsindu-i sexul, drogurile, subiecte tratate cu dezinvoltura de autoare, care este in acelasi timp si protagonista cartii. "Proza sa povesteste lin, fara ostentatie si fara patos despre o realitate pe care majoritatea dintre noi am ascunde-o sub pat si ne-am dori s-o uitam", crede Lucian Vasilescu.

De ce...


Editura Curtea Veche. Nu-i asa, doamnelor, ca aproape in fiecare zi va suparati, pentru ca partenerul dumneavoastra, care pare sa nu aiba alta treaba decat sa priveasca la televizor in timpul liber, nu va raspunde la intrebari? Nu-i asa, domnilor, ca aproape zilnic sunteti agasati de palavrageala "fara sens" a partenerei dumneavoastra? Autorii acestei carti si-au propus sa prezinte unui public larg motivele pentru care barbatii si femeile gandesc diferit si ce este de facut in aceasta privinta.
×