x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Secuii vor autonomie de la Lacul Roşu şi Tarnave, pină la Targu Mureş!

Secuii vor autonomie de la Lacul Roşu şi Tarnave, pină la Targu Mureş!

de Horatiu Sima    |    02 Noi 2007   •   00:00

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) - scaunul Gheorgheni a anunţat că iniţiază dezbateri publice in vederea infiinţării judeţului Ţinutul Secuiesc, prin unificarea judeţelor Harghita, Covasna şi o parte din Mureş

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) - scaunul Gheorgheni a anunţat că iniţiază dezbateri publice in vederea infiinţării judeţului Ţinutul Secuiesc, prin unificarea judeţelor Harghita, Covasna şi o parte din Mureş

Â

Â

URGENŢĂ."Iniţiem formarea judeţului Ţinutul Secuiesc, prin unificarea judeţelor Harghita, Covasna şi partea din Mureş unde se găseşte scaunul Mureş (adică acele localităţi care formează Ţinutul Secuiesc), cu posibilitatea să li se alăture şi alte localităţi", se arată intr-un comunicat de presă transmis de CNS Gheorgheni. Potrivit sursei citate, demersurile pentru obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc trebuie să inceapă de urgenţă, pentru ca organele de conducere ale poporului secuiesc, "parte a naţiunii maghiare", să poată dispune de autoritate deliberativă şi de mijloacele necesare exercitării competenţelor de autoguvernare.

Â

Â

Â

DOLEANŢE. "Puterea de la Bucureşti, care pănă acum a respins demersurile noastre privind autonomia Ţinutului Secuiesc, nu poate spune «nu» doleanţei noastre de a trăi in acelaşi judeţ. Judeţul Ţinutul Secuiesc se poate forma pe baza legilor in vigoare la această dată şi depinde numai de locuitorii Ţinutului" se mai arată in documentul dat publicităţii.      Preşedintele CNS Gheorgheni, Rokaly József, a ţinut să precizeze că egalitatea deplină in drepturi a locuitorilor Ţinutului Secuiesc se poate realiza numai prin adoptarea de către Parlament a statutului de autonomie elaborat de CNS. "Dorim ca Ţinutul Secuiesc, de la Cheile Bicazului pănă la dealurile de lăngă Tărnave, de la Chichiş, pănă la ultimul sat locuit de secui la vest de Tărgu Mureş, să nu mai fie divizat de hotarele artificiale impuse de comunişti", a adăugat Rokaly.

Â

MOBILIZARE. Liderul Consiliului Secuiesc Gheorgheni a mai spus că salută Recomandarea 1811, recent adoptată de Parlamentul Consiliului Europei, pentru că "acest document confirmă faptul că doleanţele CNS sunt in concordanţă cu tendinţele europene". "Recomandarea 1811 ne dă speranţa că putem conta pe Europa in lupta noastră pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi, pentru a da avănt cauzei autonomiei, am adoptat Hotărărea privind Unitatea Poporului Secuiesc, prin care mobilizăm consiliile secuieşti din localităţile Ţinutului să inceapă dezbaterea publică pe această temă", se arată in finalul comunicatului.

Â

Â

PROIECTE. Consiliul Naţional Secuiesc Gheorgheni s-a intrunit in ultima zi a lunii octombrie şi, pe lăngă adoptarea Hotărării privind Unitatea Poporului Secuiesc, a mai supus dezbaterii "manifestările antimaghiare" ale Partidului Romănia Mare, prin iniţierea a două proiecte legislative sancţionate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, disputele privind iniţiativa UDMR de a modifica configuraţia regiunilor de dezvoltare şi evoluţiile de pe scena politică europeană.

          Â

×
Subiecte în articol: magazin secuiesc