x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Seria Larousse - Dictionar de sociologie

Seria Larousse - Dictionar de sociologie

de Sebastian S. Eduard    |    17 Iun 2005   •   00:00
Seria Larousse - Dictionar de sociologie

Editura Univers Enciclopedic merge mai departe cu seria dictionarelor Larousse. Recent, colectia a primit un nou membru.

Editura Univers Enciclopedic merge mai departe cu seria dictionarelor Larousse. Recent, colectia a primit un nou membru.

Dictionarul de sociologie este ultimul venit in familie. Dictionar Larousse, lucrarea prezinta completari privind sociologia romaneasca, completari formulate de dr. Maria Larionescu.

Dictionarul de sociologie constituie un mijloc de acces rapid si eficient la vocabularul, la orientarile si la diferitele domenii ale sociologiei. El acopera cele mai importante si mai actuale sectoare de cercetare, prin cei peste 300 de termeni tratati, deschizand astfel noi piste de analiza si reflectie. El incearca sa rezolve doua cerinte: pe de o parte, sa fie concis, deoarece se adreseaza studentilor si publicului larg, iar pe de alta parte, sa propuna definitii riguroase si complete pentru cele mai curente si mai esentiale concepte ale sociologiei, precum si scurte notite consacrate principalilor sociologi clasici si moderni. Din cele 45 de articole consacrate principalilor reprezentanti ai sociologiei, 13 se refera la sociologi romani.

Dictionarul de biologie al lui Denis Buican ofera o panorama de notiuni biologice fundamentale, prin ceea ce aduc ele la intelegerea mecanismelor viului, a evolutiei lui si a raporturilor sale cu omul.

Dictionarul de civilizatie egipteana este un dictionar din seria Istorie a colectiei Larousse si ne ofera un foarte concentrat excurs prin istoria uneia dintre marile civilizatii ale omenirii, cu epocile ei de stralucire intensa si decadere. In aceeasi serie este Dictionarul de civilizatie romana (Jean-Claude Fredouille). In general, e greu sa cunoastem o civilizatie in miscarea si in originalitatea ei, in asa fel incat sa nu inducem o imagine deformata despre ea, uneori pentru mult timp. Acest lucru incearca sa-l evite dictionarul de fata. Prin modul in care sunt abordate problemele, prin trimiterile de la un articol la altul, cititorii pot sa-si faca o imagine directa si exacta cu privire la aspectele civilizatiei romane, asa incat sa poata chiar emite o judecata de valoare asupra ei.

In aceeasi serie au mai aparut Dictionar de filosofie (Didier Julia), Dictionar de gandire politica ( Dominique Colas), Dictionar de psihanaliza (Roland Chemama) si Dictionar de psihologie (Norbert Sillamy).

SEMNALE EDITORIALE
Oameni si soareci
O parabola a singuratatii si sperantei, "Soareci si oameni" (John Steinbeck, Editura Rao) surprinde destinele emotionante a doi oameni care nu au altceva pe lume decat prietenia lor si un vis greu de realizat. Lunganul si naivul Lennie, impreuna cu protectorul si rationalul George viseaza sa aiba intr-o zi propria ferma, dar pentru asta au nevoie de bani. Asa ca incearca sa-si caute de lucru si sa faca niste economii. Sperantele lor incep sa se naruie in momentul in care Lennie devine victima propriilor impulsuri.

Â

Pragul iubirii
Cartea scrisa de criticul si omul de teatru Ion Parhon, aparuta la Editura Scrisul Romanesc si lansata la FITS, are subtitlul "Jurnal de spectator, jurnal de traitor". Autorul marturiseste ca aceasta este o carte de iubire fata de slujitorii teatrului, unii care inca ne incanta de pe scena, altii din pacate disparuti. "Pragul iubirii" aproape s-a scris singura. Nu e o carte neaparat de critica, ci de marturie, o calatorie nastrusnica prin memorie, prin acest teritoriu de permanent glissando intre teatru si viata. (Claudia Daboveanu).

Â

Albastru nemarginit
"Albastru nemarginit, aproape transparent" (1976), romanul de debut al lui Ryu Murakami, distins cu prestigioasele premii Gunzo si Akutagawa, prezinta viata de zi cu zi a catorva tineri care traiesc in apropierea unei baze militare americane. Orgiile sexuale pe care le organizeaza militarii americani, o lista nesfarsita de droguri si violenta compun viata socanta a grupului de tineri japonezi, o viata lipsita de semnificatie. Exista totusi ceva dincolo de sordidul cotidian, exista o unduire alba si blanda care se reflecta intr-un simplu ciob de sticla...

Â

Inteligenta
Exista oare ceva precum inteligenta generala? Sunt testele de inteligenta utile? De ce in ultimii 50 de ani scorurile IQ au crescut? Ian J. Deary ii aduce pe cititorii care nu poseda cunostinte despre stiinta inteligentei umane pana la un stadiu la care pot formula judecati avizate cu privire la unele chestiuni esentiale referitor la abilitatile mentale umane. El discuta diferite tipuri de inteligenta si ceea ce se stie despre modul in care genele si mediul conlucreaza pentru a da nastere acestor diferente. Cartea a aparut la Editura All.

Â

×
Subiecte în articol: dictionar