x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "Shakeout" – Bilanţul unui cutremur ipotetic în California

"Shakeout" – Bilanţul unui cutremur ipotetic în California

23 Mai 2008   •   00:00

Un seism devastator care s-ar putea produce în statul american California (vest) ar provoca 1.800 de morţi, 50.000 de răniţi şi pagube în valoare de 200 de miliarde de euro, potrivit unui scenariu elaborat de o echipă de 300 de experţi.



Un seism devastator care s-ar putea produce în statul american California (vest) ar provoca 1.800 de morţi, 50.000 de răniţi şi pagube în valoare de 200 de miliarde de euro, potrivit unui scenariu elaborat de o echipă de 300 de experţi, relatează AFP.

Scenariul, numit "Shakeout", menţionează un seism cu magnitudinea de 7,8 grade, comparabil cu cel care s-a produs la 12 mai în sud-vestul Chinei şi a provocat peste 50.000 de morţi.

Nu este vorba de cel mai pesimist scenariu, ci "doar de unul credibil", a precizat David Applegate, din cadrul Institutului american de geofizică (USGS), în faţa unei audieri în Congresul american.

Cutremurul ipotetic ar putea avea loc la ora zece dimineaţa, la 13 noiembrie 2008. În minutele următoare, zece milioane de persoane resimt unda seismică. Centrul oraşului Los Angeles este zguduit timp de 55 de secunde.

Toate clădirile a căror structură nu a fost consolidată se dărîmă, pe o rază de 25 de kilometri în jurul faliei San Andreas, una dintre cele mai active din lume. Peste 600.000 de imobile sunt avariate, lasînd zeci de mii de persoane fără locuinţe şi locuri de muncă.

Aproape 1.600 de incendii ar izbucni. Seismul ar avaria infrastructura rutieră, canalizările, liniile electrice, căile ferate şi reţelele de telecomunicaţii. Cel mai grav va fi afectată reţeaua de alimentare.

"Întrebarea nu este dacă, ci cînd sudul Californiei va fi lovit de un cutremur de proporţii", arată USGS, care a prezentat luna trecută un studiu ce preconiza în proporţie de 99 la sută producerea un cutremur cu magnitudinea de peste 6,7 grade, în următorii 30 de ani.

Scenariul a fost realizat în urma unei colaborări între experţi, autorităţi, responsabili din cadrul serviciilor de salvare şi din domeniul industriei, în decurs de un an.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin