India a lansat astăzi prima sa misiune pe Lună, a unei navete fără oameni la bord, informează agenţiile de ştiri din întreaga lume.
Naveta în formă de cub, construită de Organizaţia Indiană de Cercetare a Spaţiului (ISRO), a fost lansată în zori de la un centru spaţial din sudul Indiei. Întregul proiect s-a folosit de o sumă de 79 de milioane de dolari, mai puţin decât au costat proiectele chineze şi japoneze din 2007, însă o sumă mare având în vedere gradul sărăciei din India.
Misiunea va dura doi ani, timp în care naveta, Chandrayaan-1, va realiza o hartă a suprafeţei selenare şi a mineralelor din componenţa solului, însă principala sa sarcină este să caute izotopul de Heliu3, izotop foarte rar pe Terra care ar putea deveni o importantă sursă de energie. Specialiştii sunt de părere că Heliu3 se găseşte în cantităţi mai mari pe Lună, însă este tot greu de descoperit şi extras.
Prin această misiune spaţială, venită la scurt timp după ce primii chinezi au păşit în spaţiu, India încearcă să demonstreze că are un cuvânt de spus în cursa pentru spaţiu şi că nu vrea să rămână în urmă în ceea ce priveşte misiunile tehnologice şi cele cu implicaţii militare desfăşurate în afara Pământului.
Citește pe Antena3.ro