x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Şoc în SUA/ Bill Clinton a facilitat afaceri cu uraniu

Şoc în SUA/ Bill Clinton a facilitat afaceri cu uraniu

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Ian 2008   •   00:00
Şoc în SUA/ Bill Clinton a facilitat afaceri cu uraniu

10:15 • Bill Clinton, fost preşedinte al SUA, a facilitat în 2005 o afacere cu uraniu între finanţatorul fundaţiei sale, un magnat canadian din domeniul mineritului, şi o firmă de exploatare nucleară din Kazahstan, relatează New York Times în ediţia electronică.

Bill Clinton, fost preşedinte al SUA, a facilitat în 2005 o afacere cu uraniu între finanţatorul fundaţiei sale, un magnat canadian din domeniul mineritului, şi o firmă de exploatare nucleară din Kazahstan, relatează New York Times în ediţia electronică.

BANII VORBESC. New York Times notează faptul că, la 6 septembrie 2005 Bill Clinton şi omul de afaceri canadian Frank Giustra, îmbarcaţi la bordul unui avion particular, au ajuns în oraşul Almaty, din sud-estul Kazahstanului, în cadrul unui turneu filantropic. New York Times mai scrie că cei doi au participat la un banchet somptuos organizat în cinstea lor de preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a cărui dictatură, care durează de 19 ani, a redus la tăcere orice disident politic. La doar două zile, Giustra a câştigat contracte în trei proiecte cu uraniu, controlate de agenţia de stat Kazatomprom. Contractul de anvergură a uimit întreaga industrie a mineritului, transformând o companie mică în una dintre cele mai mari producătoare de uraniu, în cadrul unei tranzacţii care în final a valorat zeci de milioane de dolari, sumă care a intrat în buzunarul lui Giustra, susţin analiştii. La câteva luni de la acest contract, fundaţia lui Clinton, a primit din partea lui Giustra o donaţie de 31,3 milioane de dolari, care a rămas secretă până luna trecută, când Clinton a făcut publică informaţia. Donaţia, împreună cu o altă sumă, de 110 milioane de dolari, anunţată de Giustra pentru William J. Clinton Foundation, i-au asigurat magnatului un loc binemeritat în cercul prietenilor lui Clinton, un club exclusivist al întreprinzătorilor bogaţi în cadrul căruia prietenia cu fostul preşedinte are privilegiile sale.

CU CIOARA VOPSITĂ. Motivul invocat de cei doi pentru însoţirea lui Clinton în Kazahstan a fost acela că Giustra dorea să vadă efectele activităţii filantropice a fundaţiei fostului preşedinte. Alte ţări care urmau a fi vizitate în interese umanitare erau India şi China. Un purtător de cuvânt al lui Clinton a declarat că fostul şef de stat american ştia de interesele din domeniul exploatării miniere ale lui Giustra, dar că nu a bănuit "vreun efort special în acest sens" şi nu a făcut nimic pentru a-l ajuta. La rândul său, Giustra a declarat că a fost în Kazahstan doar ca observator şi că nu a existat nicio discuţie cu Nazarbaiev sau Clinton despre această afacere. Mouhtar Djakişev, directorul companiei Kazatomprom, i-a contrazis pe cei doi într-un interviu, declarând că Giustra a discutat despre contract direct cu preşedintele kazah şi că prietenia sa cu Clinton "a făcut bineînţeles o impresie bună". Totuşi, Djakişev a adăugat că firma sa a încheiat contractul cu Giustra doar pe baza ofertei făcute de acesta. La scurt timp după declaraţie, Gisutra a afirmat că şi-ar fi exprimat "interesele generale în domeniul exploatărilor miniere" preşedintelui kazah, însă nu au discutat despre eforturi depuse în acest sens. Directorul executiv al Băncii Comerciale Canadiene, Neil MacDonald, specializată în contracte de minerit, a declarat că succesul financiar al lui Giustra se datorează "reţelei fantastice" de cunoştinţe ale lui Clinton.

×
Subiecte în articol: magazin clinton giustra