MISTERE
Stalin dorea sa incruciseze oameni cu maimute, formand "o armata invincibila"
La mijlocul deceniului al treilea al secolului XX, Ilia Ivanov, cunoscut cercetator in domeniul comportamentului animalelor, a primit ordin sa isi "reorienteze" cercetarile efectuate asupra cailor si altor animale pentru realizarea unui "superrazboinic".
Stalin i-a transmis savantului ca dorea crearea unui soldat invincibil, insensibil la durere, rezistent si capabil sa-si suprime senzatiile de foame si sete. Dorind refacerea Armatei Rosii dupa razboaie nimicitoare, autoritatile intentionau crearea unui muncitor "de tip nou", care sa nu se planga de conditiile de lucru, pregatit pentru primul plan cincinal.
EXPERIMENTE ESUATE. Ivanov se bucura de o buna reputatie, dobandita in timpul tarului Nicolae al-II-lea, dupa ce, in 1901, crease primul Centru de inseminare artificiala a cailor de curse din lume. Ideile lui au devenit "litera de lege" pentru economistii sovietici, el fiind "transferat" in Africa de Sud cu 200.000 de dolari, pentru realizarea primei experiente de fertilizare a cimpanzeilor cu celule sexuale umane, dar aceasta nu a reusit.
In Gruzia, locul de bastina al lui Stalin, a fost inaugurat un Centru experimental pentru cresterea maimutelor inseminate. Ilia s-a intors in Rusia pentru a recolta material genetic de la cimpanzei si a-l folosi pe voluntari umani, experiment, de asemenea, ratat. Stirea despre tentativa rusilor de a convinge Cuba sa "gazduiasca" maimutele pentru continuarea experimentelor a "rasuflat" in paginile unor ziare americane, autoritatile de la Havana renuntand la "proiect".
SFARSIT TRAGIC. Ivanov a cazut ulterior in dizgratia autoritatilor. Din cauza esecului experimentelor sale, el a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, pedeapsa comutata, in 1931, intr-un exil de cinci ani in Kazahstan. Un an mai tarziu, Ilia murea inghetat, in timp ce calatorea intr-un vagon al unui tren de marfa.
Citește pe Antena3.ro