x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Specialist în intervenţii armate controversate, ucis în atacurile din Bombay

Specialist în intervenţii armate controversate, ucis în atacurile din Bombay

de Marina Constantinoiu    |    28 Noi 2008   •   00:00

Comandantul forţelor antiteroriste din Bombay, Hemant Karkare, a fost ucis în timpul operaţiunilor de salvare de miercuri seară, la hotelul Taj Mahal. O dată cu dispariţia sa, India pierde un mare specialist în "omoruri în  luptă", un act controversat de "justiţie extrajudiciară" împotriva criminalilor, relatează The Times.



India are o tradiţie în a promova poliţişti specializaţi în "omoruri în luptă", o formă controversată de justiţie extrajudiciară utilizată împotriva criminalilor suspecţi. Nu este neobişnuit pentru astfel de poliţişti să ucidă zeci de suspecţi, potrivit The Times.

CONTROVERSE. Pe de altă parte, capacitatea Indiei de a combate terorismul este pusă sub semnul întrebării. Potrivit criticilor, forţele de securitate indiene sunt supuse unor presiuni din partea politicienilor de a obţine rezultate rapide, dar nu neapărat eficiente. În septembrie Guvernul a recunoscut că serviciile de informaţii se confruntă cu "discrepanţe majore". Mai mult, locuitorii oraşului Bombay s-au plâns de nenumărate ori că poliţia este coruptă şi foare puţin motivată.

De asemenea, forţele indiene nu au putut opune rezistenţă în faţa teroriştilor care erau foarte bine echipaţi în timpul operaţiunilor de miercuri seara. Până în momenul în care forţele indiene s-au mobilizat şi au primit întăriri, teroriştii preluaseră deja controlul asupra hotelurilor Taj Mahal şi Oberoi/Trident. Hemant Karkare, comandantul forţelor antiteroriste, a fost împuşcat de trei ori în torace în timp ce conducea membrii echipei, pentru a pătrunde în hotelul Taj Mahal. Decizia sa de a conduce trupele în luptă este specifică şefilor trupelor antiterorism.

×
Subiecte în articol: lumea