O echipă arheologică iordaniano-germană a descoperit în deşertul din estul Iordaniei o statuie care datează de acum 6.000 de ani. Aceasta pune în lumină o civilizaţie beduină puţin cunoscută, a anunţat Departamentul iordanian de Antichităţi, citat de Agerpres.
Statuia, înaltă de 35 de centimetri şi numită “Dalish”, a fost descoperită recent, în apropiere de frontiera cu Arabia Saudită, de o echipă condusă de Hans Georg Gebel, de la Freie Universität din Berlin, şi Hamzeh Mahasneh, de la Universitatea Mutah din Jordania.
“Dalish”, cu un nas lung şi barbă, împodobea un loc de în mormântare din perioada calcolitică.
Experţii cred că sute de astfel de morminte au fost construite de comunităţile preistorice nomade şi seminomade care au trăit cândva în deşertul din estul Iordaniei.
“Zilnic se fac noi descoperiri, dar una ca aceasta este importantă şi ne oferă mai multe informaţii despre cultura şi istoria noastră”, a declarat presei directorul general al Departamentului iordanian de Antichităţi, Ziyad al Saad.
Echipa iordaniano-germană a lucrat timp de patru ani în Hamad, zonă din nord-estul deşertului, unde se află nenumărate morminte şi alte vestigii ale vechii civilizaţii beduine, adaugă sursa citată.
Citește pe Antena3.ro