x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stiinta/ Mistere: Creierul uman preferacifrele

Stiinta/ Mistere: Creierul uman preferacifrele

de Radu Popa    |    02 Mar 2007   •   00:00
Stiinta/ Mistere: Creierul uman preferacifrele

Cercetari recente incearca sa elucideze modul in care numerele sunt reprezentate la nivel cerebral prin cuvinte

Cercetari recente incearca sa elucideze modul in care numerele sunt reprezentate la nivel cerebral prin cuvinte

De la mijlocul anilor ’90 ai secolului al XX-lea, cercetatorii au cochetat cu ideea ca reprezentarile cantitatilor numerice, infatisate ca biti sau simboluri scrise, sunt prelucrate de cortexul parietal, o regiune a creierului implicata in rationamente, situata deasupra lobului frontal. Teoria este sustinuta de dificultatile in efectuarea calculelor observate la bolnavii cu regiunea respectiva afectata si la copiii subponderali care pot prezenta un deficit de materie cenusie la maturitate. Pana in prezent nu se cunoaste cu precizie felul in care cortexul parietal si, mai ales, emisfera stanga proceseaza numerele independent de simbolurile lor. Cercetari recente releva ca regiunea cerebrala mentionata prefera simbolurile cuvintelor ce definesc numerele. Descoperirea ar putea contribui la ajutarea copiilor suferinzi de discalculie, o deficienta inregistrata in procesul de invatare, caracterizata de severe disfunctii in procesul de efectuare a calculelor matematice. Potrivit cercetatorului Roi Cohen Kadosh, specialist in domeniul neurologiei cognitive la Universitatea din Londra, felul in care o persoana isi reprezinta numerele este foarte important pentru educatie, recuperare, stabilirea gravitatii unor afectiuni si felul in care bolnavii de discalculie pot fi tratati.

SPECIALIZARE. Doua studii realizate cu ajutorul Rezonantei Magnetice Nucleare (RMN) au relevat ca activitatea cerebrala se reduce cand creierul se acomodeaza cu anumiti stimuli, activitatea accelerandu-se o data cu prezentarea unor noi stimuli. Experimentele au demonstrat ca exista "populatii neuronale" adaptate pentru cifre si alte populatii adaptate pentru cuvintele care simbolizeaza numere.

INFLUENTA PATERNA. In copilarie, tatii au o contributie importanta in formarea perceptiei fiicelor lor despre greutatea si formele corpului, putand spori riscul ca odraslele lor sa se confrunte cu tulburari digestive in adolescenta. Pana in prezent, rolul tatilor in aparitia unor probleme digestive a fost ignorat. Dar, potrivit dr W. Stewart Agras, ei trebuie sa evite criticarea preocuparilor tinerelor referitoare la greutatea si formele corporale, incercand mai degraba sa castige simpatia odraslelor prin "laudarea" initiativelor pozitive. Pentru a stabili factorii ce contribuie in copilarie la grijile legate de greutatea si formele corpului, specialistii Universitatii Stanford din California au urmarit de la nastere pana la varsta de 11 ani 134 de copii (68 de fete si 66 de baieti), precum si pe parintii acestora.
JOCURI "CHIRURGICALE". Utilizarea jocurilor video pare sa-i ajute pe chirurgi la imbunatatirea tehnicilor operatorii. Potrivit unui recent studiu, exista o stransa legatura intre aptitudinile in folosirea jocurilor video si chirurgia laparoscopica. Laparscopia si interventiile chirurgicale adiacente presupun manipularea instrumentelor printr-o mica incizie sau incizii mai mari prin care miscarile chirugului sunt dirijate cu ajutorul unui monitor tv. Dintr-un grup de 33 de chirurgi de la Centrul Medical "Beth Israel" din New York, participanti la studiu, noua medici, care intr-o perioada au folosit cel putin trei ore saptamanal jocurile video, au inregistrat o viteza mai mare cu 27% la efectuarea operatiilor. Ei au obtinut rezultate cu 42% mai bune la testele de cunostinte chirurgicale decat 15 medici care nu folosisera niciodata jocurile video. (R.P.)

×