Un raport recent publicat în prestigiosul Jurnal ‘ Arhivele Medicinei Interne’ arată că femeile care adoptă un stil de viaţă sănătos au un risc cu 92% mai mic de infarct miocardic, în comparaţie cu cele care pastrează un stil de viaţă nesănătos.
Un raport recent publicat în prestigiosul Jurnal ‘ Arhivele Medicinei Interne’ arată că femeile care adoptă un stil de viaţă sănătos au un risc cu 92% mai mic de infarct miocardic, în comparaţie cu cele care pastrează un stil de viaţă nesănătos.
Publicat în ediţia din 22 Octombrie 2007, studiul a analizat dieta şi stilul de viaţă a 24444 femei postmenopauză. Studiul este de tip prospectiv, cercetătorii urmărind vreme de 6.2 ani aceste femei. La începutul studiul (15 Septembrie 1997) subiecţii au fost verificaţi şi nu aveau boală de inimă, cancer sau diabet.
‘O dietă sănătoasă, caracterizată printr-o cantitate mare de legume, fructe, cereale integrale, peşte, combinat cu un consum moderat de alcool ( echivalentul a 1 pahar de vin pe zi ), menţinerea unei greutăţi normale, activitate fizică moderată (zilnic 40 de minute de mers şi cel puţin o oră de exerciţii intense săptămînal), abstinenţa de la fumat au produs o reducere dramatică de 92% a riscul de infarct miocardic’, au concluzionat experţii.
Din cele 24444 de femei doar 7% au avut toate comportamentele sănătoase.
Multiple studii publicate în ultimii ani au arătat efectele stilului de viaţă asupra mortalităţii şi a riscului de boli grave precum cancer sau infarct.
Un studiu publicat în ediţia din 8 ianuarie 2007 a jurnalului PLoS (Public Library of Science) Medicine a arătat că indivizii care adoptă 4 obiceiuri sănătoase trăiesc cu 14 ani mai mult. Aceste 4 măsuri sunt : abstinenţa de la fumat, activitatea fizică regulată, consumul de alcool în moderaţie (adică echivalentul a 1-2 pahare de vin pe zi) şi consumul a 5 porţii de legume şi fructe pe zi. (2)
În ediţia
din 12 septembrie 2004 a Jurnalului Asociaţiei Medicale Americane a fost
publicat un studiu ce a arătat că 4 modificări ale comportamentului sănătos
prelungesc viaţa. Realizat pe 1500 de persoane cu vîrste cuprinse între 70 şi
90 de ani, urmărite pentru o perioada de 10 ani, studiul a arătat că
modificările stilului de viaţă reduc mortalitatea. Scăderea riscului de deces
este după cum urmează : pentru 30 minute de activitate fizică zilnică, de 37%,
pentru abstinenţa de la fumat, de 35%, pentru o dieta tip mediterenean cu multe
legume, fructe, peşte, cu lactate şi carne roşie în cantităţi reduse, de 23 şi
pentru consumul moderat de alcool (aproximativ 4 pahare de vin ), de 22%. Cercetatorii au stabilit că atunci cînd
oameni în vîrstă adoptau toate cele 4 măsuri, riscul lor de a muri calculat la
10 ani era cu 65% mai scazut. (3)
Concluzia este foarte simplă. Mănînci sănătos, efectuezi exerciţii şi nu fumezi. Astfel trăieşti mai mult, pari mai tînăr şi vei fi mai mult timp sănătos. Este extrem de simplu şi ştiinţa a demonstrat-o. Dar cunoaşterea nu este de ajuns. Trebuie să puneţi în practică aceste lucruri. Asta înseamnă să nu mai cumperi acele alimente care sigur fac rău precum produsele zaharoase, cu făină albă, margarină, produsele foarte bogate în grăsimi rafinate, sucuri dulci, ceaiuri îndulcite cu zahăr. Asta înseamnă să-ţi faci un abonament la sală, unde să te şi duci măcar o oră de 4 ori pe săptămînă sau să mergi în parc la alergat. Succes! Despre fumat nu mai zic, este redundant.
Bibliografie :