Persoanele care se spală pe mâini înainte de a lua o decizie devin mult mai îngăduitoare, potrivit unui studiu efectuat de experţii de la Universitatea din Plymouth (Marea Britanie), informează dailymail.co.uk.
Autorii acestui studiu au declarat că unii judecători care s-au spălat pe mâini înainte de a da un verdict au fost mai puţin severi, în timp ce unii oamenii care au făcut duş înainte de a merge să voteze au demonstrat că trec mai uşor cu vederea peste greşelile făcute de oamenii politici.
La una dintre secţiunile acestui studiu au participat 22 de persoane care au fost rugate să se spele pe mâini şi alte 22 de persoane care nu au făcut acest lucru. Voluntarii au fost invitaţi să privească câteva scene din filmul "Trainspotting - Din viaţă scapă cine poate" (1996), despre viaţa dependenţilor de heroină.
Toate cele 44 de persoane au fost invitate să evalueze anumite acţiuni, din punct de vedere moral, cu note de la 1 (nivel acceptabil) la 9 (foarte lipsit de moralitate). Printre acţiunile vizate se numărau furtul banilor dintr-un portofel, declaraţii false într-un CV, prepararea câinelui familiei şi servirea lui la cină, uciderea unui supravieţuitor al unui accident de avion pentru a nu muri de foame şi abuzuri comise asupra unei pisici.
Cu toţii au plasat aceste acţiuni în partea imorală a scalei respective, dar cei care s-au spălat pe mâini au judecat aceste fapte cu mai puţină asprime decât cei care nu s-au spălat pe mâini.
Într-un alt experiment, un grup a fost invitat să citească fraze care conţineau cuvinte precum "puritate" şi "curăţenie", după care li s-au prezentat aceleaşi chestiuni morale. Grupul de comparare a primit spre lecturare fraze care conţineau cuvinte neutre. Grupul care a citit frazele conţinând cuvântul "curăţenie" nu a judecat cu aceeaşi asprime acţiunile imorale.
"Ne place să credem că ajungem la anumite decizii în urma unei deliberări, dar micile lucruri din jurul nostru ne influenţează", a explicat Simone Schanll, de la Universitatea din Plymouth, autorul acestui studiu.
Psihologul Carey Cooper, de la Universitatea Lancaster, crede că descoperirea este "înfricoşătoare", deoarece "ea sugerează că spălatul mâinilor ne pregăteşte să acceptăm lucruri greşite. E înfricoşător, dacă ne gândim la implicaţiile acestui fapt, mai ales în domeniul juridic".
Mediafax
Citește pe Antena3.ro