Nemulţumirea socială şi "comportamentul arbitrar" al poliţiei se află la originea confruntărilor violente din Grecia, potrivit unui sociolog din cadrul Universităţii de Ştiinţe Politice din Atena (Pantion), Maria Stratigaki, informează AFP.
Întrebată despre cauza confruntărilor care au avut loc în ultimele zile în Grecia, Stratigaki a explicat că incidentele reflectă nemulţumirea generală a societăţii faţă de Guvern, care este implicat în scandaluri, precum cel cu Muntele Athos, acest lucru afectând deseori învăţământul public şi tinerii în general. Uciderea lui Alexis Grigoropoulos a fost "picătura de apă care a umplut paharul", şi care a provocat ieşirea oamenilor în stradă, potrivit sociologului.
Stratigaki este de părere că emoţia şi mânia resimţite în urma acestui incident i-au făcut pe cetăţeni conştienţi de violenţa extremă a poliţiei din ultimii ani. Stratigaki a precizat că poliţiştii nu sunt niciodată aspru sancţionaţi şi din această cauză ei au un comportanment arogant şi arbitrar. Violenţa poliţiei, exprimată frecvent faţă de anumite grupuri marginalizate, precum imigranţii ilegali sau romii, a degenerat în acţiuni extreme, precum uciderea acestui elev. Acest lucru a fost resimţit de cetăţeni, care s-au alăturat grupurilor de protestatari.
Întrebată dacă o astfel de explozie socială va avea consecinţe la nivel politic, Stratigaki a răspuns că ea se va termina, iar lucrurile vor reveni la normal.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro