x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Telepatia

Telepatia

de Raluca Grintescu    |    02 Iun 2006   •   00:00
Telepatia
DOCUMENTAR
National Geographic prezinta o noua serie de descoperiri care "sapa" cele mai fascinante subiecte si mistere ce au invaluit lumea

Poate lumea patrunde in mintea cuiva? E adevarat sau pura fictiune? Documentarul examineaza povesti despre telepatie. Cuvantul "telepatie" a inceput sa fie folosit pe scara larga dupa ce F.W.H. Myers, in 1882, a facut o serie de investigatii si experimente. Acest fenomen psihic are loc intre doua minti omenesti si include transferul de ganduri, imagini mentale, idei, sentimente, senzatii.

ISTORIC. Termenul "telepatie" provine din cuvantul grecesc "tele" ("de la distanta") si "pathos" ("sentiment", "pasiune"). Interesul asupra telepatiei si-a gasit inceputurile in mesmerism (teoria magnetismului animal). Apoi si alti psihologi si psihiatri au observat aceleasi fenomene la pacientii lor. Sigmund Freud a observat acest fenomen in relatia cu fiul sau. Interesul pentru telepatie a crescut simtitor in timpul primului razboi mondial, cand o serie de familii au incercat astfel sa ia legatura prin telepatie cu cei dragi aflati pe front. Interes asupra telepatiei au manifestat si serviciile secrete ale marilor puteri, care incercau prin aceeasi metoda sa gaseasca o cale sigura de transmitere a informatiilor cu caracter top-secret.

INTUITIE. Cel mai adesea telepatia apare spontan, in momente de criza, cand cineva drag, un prieten sau o ruda apropiata de care suntem legati sufleteste sufera un accident sau se afla intr-o situatie periculoasa. Practic, o persoana "stie" de la distanta cand cineva drag este in pericol. Asemenea informatii par sa parvina sub forma de ganduri, fragmente de vise, viziuni, halucinatii, imagini mentale sau momente de clarviziune sau, pur si simplu, cuvinte care vin in minte brusc receptorului. Evenimente telepatice mai apar intre oameni si animalele de companie. Studiile au aratat ca femeile sunt mai buni telepati decat barbatii, deoarece sunt mult mai sensibile din punct de vedere emotional si se bazeaza mai mult pe intuitie.

INFO
INDIA LUXURIANTA. Expertul in specii salbatice Valmik Thapar ne impartaseste dragostea sa pentru peisajul bogat si variat intalnit in subcontinentul indian. Calatoria lui ne poarta prin deserturile rosii din Rajasthan, pana pe piscurile inzapezite ale masivului Himalaya, strabatand paduri luxuriante de mangrove, spre apele stralucitoare ale recifurilor de corali de pe coasta de vest a Indiei.
BBC PRIME / TINUTUL TIGRULUI DOCUMENTAR DUMINICA 20:00

UN MUZEU DUPA SOARE. Documentarul "Kunsthistorisches Museum din Viena", difuzat sambata la TVR Cultural, va prezenta un ghid amplu, insotit de comentarii avizate, al celebrului muzeu vienez. Cele opt colectii din Kunsthistorisches Museum sunt printre cele mai importante si mai spectaculoase din lume si acopera perioadele Egiptului Antic, Greciei si Romei, Arta Medievala, Renasterea si epoca Baroca. Unele dintre ele sunt adapostite si in Palatele Hofburg si Schönbrunn. Cladirea muzeului de pe Ringstrasse a fost inaugurata in 1891 si, pentru prima data, majoritatea colectiilor Dinastiei Habsburgilor au fost adapostite sub un acelasi acoperis. Arhitectii Gottfried Semper (1803-1879) si Karl von Hasenauer (1833-1894) au conceput monumentala cladire in stilul Renasterii italiene. (Cristina Ologeanu)
TVR CULTURAL / KUNSTHISTORISCHES MUSEUM DIN VIENA / DOCUMENTAR / SAMBATa 12:10
×