x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tokes a votat pentru Decembrie "89

Tokes a votat pentru Decembrie "89

de Jurnalul National    |    09 Dec 2007   •   00:00

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Fodor Imre, a declarat, sămbătă seara, că voturile primite la alegerile europarlamentare de candidatul independent maghiar Tokes Laszlo in vechiul Regat (Moldova şi Muntenia) se datorează faptului că el a inceput Revoluţia.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Fodor Imre, a declarat, sămbătă seara, că voturile primite la alegerile europarlamentare de candidatul independent maghiar Tokes Laszlo in vechiul Regat (Moldova şi Muntenia) se datorează faptului că el a inceput Revoluţia.

"Tokes, nefiind politician, fiind atătea probleme de corupţie, romănul şi-a adus aminte că ăsta e cel care a inceput Revoluţia, pentru că e absolut absent de orice probleme de corupţie. Probabil că ăsta a fost motivul pentru care a primit vreo 14.000 de voturi in Regat", a declarat Fodor Imre.

Potrivit acestuia, "e surprinzător şi benefic" că 8 la sută din voturile pentru Tokes au provenit din Moldova şi Muntenia, insă este un succes remarcabil faptul că in zona Secuimii acesta a primit 59 la sută din voturi.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, sămbătă, la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali ai Uniunii şi apoi in faţa presei că preşedintele Traian Băsescu a făcut totul pentru ca formaţiunea maghiară să nu intre in Parlamentul European.

"Eram la TV, cu Titus Corlăţean, Băsescu era deja in salonul de aşteptare şi cănd am intrat, cu zămbetu-i simpatic şi prietenos mi-a zis: «Vă felicit că nu intraţi in Parlamentul European». Eu am spus «De ce credeţi asta, greşiţi», el a zis «Nu mai primiţi voturile romănilor, că acum romănii vor vota altfel». Am răspuns că nu cu voturile romănilor am intrat noi in Parlament. Iar cănd a mers Kelemen Hunor la el, săptămăna asta, i-a spus «De data asta aţi scăpat». Restul e o simplă deducţie logică, o legătură logică intre cele două afirmaţii. E clar că preşedintele a făcut tot ce putea face ca noi să nu intrăm (in Parlamentul European -n.r.)", a declarat Frunda.

El a spus că, din moment ce candidatul independent Tokes Laszlo nu şi-a făcut niciun fel de campanie in zonele Moldova şi Muntenia, de unde a primit 18.000 de voturi, nu există o altă explicaţie. Frunda a refuzat să spună dacă bănuieşte o fraudă electorală, dar a precizat că „ar fi o prostie" să facă vreo plăngere pe acest subiect.


Referendumului pentru autonomia Ţinutului Secuiesc aproape de final

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Fodor Imre, a declarat, sămbătă seara, că referendumul intern pentru autonomia Ţinutului Secuiesc este aproape de finalizare, ţinta fiind străngerea a 240.000 de voturi din această regiune.

"Un număr de 173.000 de semnături sunt din toată Secuimea. In Scaunul Mureş pănă acum s-au străns 24.500 de voturi, dar nu numai aici continuăm. Mai sunt căteva comune şi in jurul Scaunului Odorhei şi continuăm şi acolo. Avem o cifră către care tindem, şi anume la 240.000 de voturi", a declarat Fodor, potrivit căruia reprezentanţii CNS doresc să continue străngerea de voturi pănă la sfărşitul lunii ianuarie 2008.

Potrivit sursei citate, in luna februarie a anului viitor va putea fi convocată Adunarea Generală, care să analizeze rezultatele şi modul de fructificare a rezultatelor referendumului.

"Luăm o serie de hotărări legate de acest aspect, atăt in ţară căt, şi la APCE, atăt la Strasbourg, căt şi la Bruxelles", a susţinut Fodor, potrivit căruia la acest referendum participă şi populaţie majoritară romănească din zonă.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Fodor Imre, a dat publicităţii, sămbătă, o scrisoare pe care i-a adresat-o lui Lluis Maria de Puig, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, in care ii cere sprijin pentru numirea unui raportor al APCE care să evalueze situaţia secuilor.

Preşedintele CNS a trimis scrisoarea lui Lluis Maria de Puig, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cel care a fost raportor al recomandării 1333/1997 privind cultura şi limba aromănă.

In scrisoare, CNS cere sprijin pentru numirea unui raportor al APCE in vederea „evaluării situaţiei generale a comunităţii naţionale secuieşti cu identitate maghiară".

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin