x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tony Curtis a murit

Tony Curtis a murit

30 Sep 2010   •   00:00
Tony Curtis a murit
Sursa foto: /www.etonline.com

Legendarul actor american a murit. Fiica acestuia, Jamie Lee Curtis, a confirmat pentru ET Online decesul acestuia, însă nu a dorit să ofere detalii despre tragicul eveniment. Potrivit ABC News, care citează surse apropiate familiei, Curtis a murit în somn, în reşedinţa sa din Statele Unite.

Starul, care în iunie a împlinit 85 de ani, suferea de o boală pulmonară cronică. În 2006, de Crăciun, a fost la un pas de moarte din cauza unei pneumonii.

În 1998 Tony Curtis s-a căsătorit a şasea oară, cu o anume Jill Vandenberg, mai tânără cu 46 de ani decît el. Din mariajele anterioare actorul are şase copii, dintre care doi adoptaţi. Un fiu i-a murit din cauza unei supradoze de droguri.


Tony Curtis a fost unul dintre cei mai prolifici actori americani având la activ peste o sută de filme în care a apărut. Bernard Schwartz pe numele adevărat, s-a născut în Bronx, New York la data de 3 iunie 1925. La opt ani Bernnie şi fratele său Julius au fost instituţionalizaţi într-un orfelinat timp de o lună din cauza unei boli mintale grave a mamei. Pe parcursul Razboiului din Pacific a servit în U.S. Navy fiind îmbarcat pe distrugătorul USS Proteus.

După terminarea serviciului militar îl regăsim la New York studiind actoria alături de Elaine Stritch, Walter Matthau şi Rod Steiger. Un bun director de casting Joyce Selznick, apreciindu-i corect potenţialul, îi propune un contract cu Universal Pictures şi, în 1948 tânarul de 23 de ani pleacă la Hollywood. La sugestia lui Joyce îşi schimbă numele în Tony Curtis.

Debutul şi-l face într-un film "Criss Cross" unde primeşte rolul unui dansator de rumba. Este remarcat şi distribuit alături de Burt Lancaster în "Sweet Smell of Success", dar mai ales alături de Sidney Poitier în "The Defiant Ones", drama unor evadaţi ţinuţi legaţi de un lanţ. Pentru acest rol Tony este nominalizat la Oscar. Cel mai celebru (şi popular) film în care a jucat a fost fără îndoială "Some Like It Hot" (1959), alături de Jack Lemmon şi Marilyn Monroe. Pelicula face şi azi deliciul cinefililor.

În "The Vikings" şi "Spartacus" apare alături de prietenul său Kirk Douglas, în serialul TV "The Persuaders!", alături de Sir Roger Moore. Curtis îşi împrumută vocea pentru personajul animat Stony Curtis în "The Flintstones". Are şi remarcabile abilităţi în pictură, lucrarea sa "The Red Table" fiind expusă din 2007 în Metropolitan Museum din Manhattan.

A primit în Franta "Ordre des Arts et des Lettres" şi are o stea pe Hollywood Walk of Fame.

 


×
Subiecte în articol: magazin