x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Traian Băsescu: Infractorii parlamentari au o imunitate artificială

Traian Băsescu: Infractorii parlamentari au o imunitate artificială

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Mai 2008   •   00:00
Traian Băsescu: Infractorii parlamentari au o imunitate artificială

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că tergiversarea dosarelor foştilor miniştri arată că CCR "a rămas o pavăză de nădejde pentru infractorii parlamentari", şeful statului acuzînd totodată şi Parchetele că au intrat în acest joc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că tergiversarea dosarelor foştilor miniştri arată că CCR "a rămas o pavăză de nădejde pentru infractorii parlamentari", şeful statului acuzînd totodată şi Parchetele că au intrat în acest joc.

LEGE PRO INFRACTORI. Băsescu s-a referit la cazurile foştilor miniştri ce sunt în prezent parlamentari, criticînd decizia CCR prin care aceştia au nevoie de avizul Camerei din care fac parte pentru începerea urmăririi penale, deşi există avizul şefului statului. Băsescu a explicat că legea fundamentală vorbeşte de un aviz al Parlamentului doar în cazul percheziţionării şi arestării parlamentarilor, CCR inventând o "imunitate artificială" pentru parlamentari. "În rest, nu e nevoie de niciun aviz al Camerelor", a arătat el, vorbind de începerea urmăririi penale: "Din păcate, CCR a rămas o pavăză de nădejde pentru infractorii politicieni, pentru infractorii parlamentari". El s-a corectat ulterior, înlocuind termenul de "infractori" cu "suspectaţi de a fi infractori". Şeful statului a acuzat şi Parchetele pentru că "au intrat în acest joc". El a criticat faptul că decizia CCR nu s-a aplicat doar pentru viitor, ci şi cazurilor pentru care exista deja avizul său. Parchetul trebuia să trimită dosarele miniştrilor-parlamentari în instanţă, a subliniat Băsescu, arătând că legea fundamentală nu cenzurează dreptul său de a da aviz. Şeful statului a reluat criticile la adresa politicienilor care, spune el, "împiedică procesul de a fi în faţa procurorilor". Ţinta principală a fost, în special, Adrian Năstase - "un caz special de vorbăreţ", pe care l-a acuzat că "vrea să mai facă o mare carieră politică în România", dar a aplicat "toate tertipurile" pentru a se feri de justiţie.


ALTĂ ŢINTĂ. Preşedintele a acuzat şi Parlamentul că tergiversează dosarele miniştrilor-parlamentari, apărîndu-i de justiţie "fără nicio ruşine faţă de cetăţeni". El a invocat faptul că pentru avizarea începerii urmăririi penale ar fi nevoie de două treimi din numărul deputaţilor sau senatorilor, în vreme ce pentru suspendarea sa a fost nevoie de majoritatea calificată a parlamentarilor: "Responsabilităţile CCR, a instanţelor sunt majore, parte a procesului de tergiversare". Deputaţii jurişti nu au ajuns, luni, la o concluzie privind procedura de urmat în cazul avizării urmăririi penale a deputaţilor Miron Mitrea şi Adrian Năstase, o decizie urmînd să fie luată marţi dimineaţă, din dorinţa declarată de a evita invocarea a unui viciu de procedură în faţa instanţei.

×
Subiecte în articol: magazin