x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Traian Băsescu: Locul moldovenilor este în UE

Traian Băsescu: Locul moldovenilor este în UE

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Mar 2008   •   00:00
Traian Băsescu: Locul moldovenilor este în UE

Traian Băsescu a spus, joi, că România şi românii de dincolo de Prut de care ţara noastră a fost despărţită "vremelnic" au datoria să se regăsească împreună cu Uniunea Europeană.

Traian Băsescu a spus, joi, că România şi românii de dincolo de Prut de care ţara noastră a fost despărţită "vremelnic" au datoria să se regăsească împreună cu Uniunea Europeană.

DESPRE UNIRE. Şeful statului a participat, joi, la Institutul Cultural Român, la vernisajul expoziţiei "27 martie 1918. Arhivele Unirii", care conţine documente legate de hotărârea adoptată la 27 martie 1918, la Chişinău, de Sfatul Ţării, de unire a Basarabiei cu România. Băsescu i-a îndemnat pe cei prezenţi să participe la evenimentul organizat de studenţii basarabeni joi seara în Piaţa Universităţii, declarându-se impresionat de numărul de evenimente pe care aceştia le organizează. "M-aş bucura dacă diseară am participa la spectacolul lor din Piaţa Universităţii", a punctat şeful statului. Şeful statului a caracterizat momentul unirii Basarabiei cu România drept unul de demnitate naţională. El a adăugat că peste români au trecut între timp două regimuri crunte - nazismul şi comunismul, care "ne-au despărţit vremelnic" prin pactul Ribbentrop-Molotov. "Avem datoria să corectăm decizia celor două regimuri, chemând pe cei de dincolo de Prut, dintre Prut şi Nistru, alături de noi în UE, să ne întâlnim acolo unde românii au decis că ne este destinul", a afirmat şeful statului. "Poate nu întâmplător primarul Chirtoacă este azi aici", a adăugat şeful statului, care l-a salutat pe primar încă de la venire, parcurgând împreună cu el, Horia Roman Patapievici şi patriarhul Daniel expoziţia. În încheiere, şeful statului le-a dat cuvântul patriarhului Daniel şi primarului Chişinăului. ÎPS Daniel a făcut referire la cazul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române din Republica Moldova, spunând că României şi BOR nu i se poate imputa nimic atâta vreme cât decizia clerului român a venit numai după o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova. "Prin decizia noastră, am recunoscut statalitatea Republicii Moldova", a accentuat patriarhul Daniel. "Când avem respect pentru instituţiile noastre, atunci nu putem blama pe alţii", a adăugat el, precizând că un diferend religios se rezolvă pe calea dialogului, "dar şi pe calea dreptăţii şi demnităţii". La rândul său, Chirtoacă a arătat că, în martie 2007, a fost arestat pentru a depus flori la mormintele celor ce au realizat unirea Basarabiei cu ţara mamă, în vreme ce în cu un an mai târziu se află la Bucureşti pentru a sărbători acelaşi eveniment. În acest context, el şi-a exprimat speranţa ca sărbătorirea centenarului "să se desfăşoare poate sub alte auspicii".

×
Subiecte în articol: magazin