x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Turism spatial

Turism spatial

07 Oct 2005   •   00:00
Turism spatial

Ultima senzatie forte a celor care au bani. Multi bani. Foarte multi bani. 20 de milioane de dolari mai precis.

STIINTA
Ultima senzatie forte a celor care au bani. Multi bani. Foarte multi bani. 20 de milioane de dolari mai precis.

Gregory Olsen, miliardarul american, a devenit cel de-al treilea "turist" pe Statia Spatiala Internationala (ISS). Intr-o declaratie data inainte de decolare, el a recunoscut ca este foarte emotionat si a sustinut ca aceasta calatorie a sa in spatiu constituie un pas necesar pentru evolutia zborurilor cosmice, informeaza Rompres.

DECLARATIE. "Am sa ma simt mult mai relaxat si mult mai fericit in momentul in care racheta se va desprinde de la pamant", a declarat Gregory Olsen. "Am muncit doi ani din greu pentru acest vis, sunt foarte bine pregatit, iar in 24 de ore ma voi simti foarte bine", a mai adaugat el cu ocazia unei conferinte de presa organizate la centrul de pregatire a cosmonautilor de la Baikonur.

Intrebat care a fost cel mai greu lucru de deprins in perioada de antrenamente, Olsen a raspuns simplu: "limba rusa".

TURISTUL. Gregory Olsen, un om de afaceri de 59 de ani, a devenit cel de-al treilea turist spatial dupa americanul Dennis Tito in 2001 si sud-americanul Mark Shuttleworth in 2002. Olsen a platit 20 de milioane de dolari pentru locul sau in naveta.

Soiuz a decolat sambata, la 03:54 GMT, si s-a cuplat la ISS luni, dupa o perioada de adaptare la imponderabilitate. La bord s-au aflat trei persoane: miliardarul american Gregory Olsen si astronautii Valeri Tokarev (Rusia) si William McArthur (SUA). In timpul sederii sale de zece zile in spatiu, Olsen va face fotografii, va realiza trei experimente medicale pentru Agentia Europeana Spatiala si un altul referitor la copii. Data de intoarcere pe Terra este 11 octombrie.

COMPLEXUL SOIUZ
Naveta Soiuz TMA-7 este atasata rachetei Soiuz propulsata de 20 de reactoare. Complexul, cu o greutate de 30 de tone (fata de 300 de tone cat va cantari cand va fi alimentata cu kerosen si oxigen), a avut nevoie de doua ore sa traverseze cei patru kilometri de stepa pentru a ajunge pe pista de lansare, de unde a decolat la 12 aprilie 1961 primul om in spatiu, Iuri Gagarin.

RECORD. Cosmonautul Serghei Krikalev a doborat la 16 august recordul de sedere in spatiu, petrecand in total peste 747 de zile pe orbita. El a totalizat cei aproape doi ani de zbor gratie unui prim sejur de 151 de zile la bordul statiei ruse MIR, inceput in decembrie 1991, in momentul dezmembrarii URSS.

STIRI

Galaxie-gigant

O echipa de astronomi americani au anuntat descoperirea unei galaxii nascute in faza de tinerete a Universului si care este de opt ori mai mare decat Calea Lactee. Masa uriasa a acestei galaxii, precum si maturitatea ei intr-un moment in care Universul - a carui varsta este estimata la aproximativ 13,5 miliarde de ani - nu avea decat 800 de milioane de ani au surprins comunitatea stiintifica. Pana la identificarea acestei galaxii uriase, majoritatea oamenilor de stiinta credeau ca galaxiile nascute la inceputul sau in tineretea Universului ar fi avut o masa solara mai mica decat cele care au aparut mai tarziu, asa cum este si Calea Lactee, din care face parte si sistemul nostru solar.

Misiunea Don Quijote

Agentia spatiala europeana (ESA) a selectionat doi asteroizi pe care ii va lua "la tinta" pentru a intelege compozitia si traiectoria lor, in cadrul unei viitoare misiuni intitulate Don Quijote. Asteroizii din apropierea Pamantului sunt, alaturi de cateva comete, susceptibili sa loveasca Terra in orice moment cu consecinte catastrofale. Scenariul misiunii prevede trimiterea a doua vehicule spatiale pe traiectorii interplanetare distincte, unul pentru a lovi tinta si celalalt pentru a se plasa pe orbita in jurul tintei pentru o perioada de observare de mai multe luni.
×
Subiecte în articol: olsen