x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ultimul zbor al navetei Discovery, amânat pentru a treia oară

Ultimul zbor al navetei Discovery, amânat pentru a treia oară

03 Noi 2010   •   00:00
Ultimul zbor al navetei Discovery, amânat pentru a treia oară
Sursa foto: knowledgerush.com/

Lansarea navetei americane Discovery către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), ultimul zbor programat de NASA pentru anul 2010 şi, totodată, ultimul din "cariera" acestui vehicul spaţial, a fost amânată, pentru a treia oară, cu cel puţin 24 de ore, din cauza unor probleme tehnice, informează AFP.



Lansarea navetei Discovery, cu şase astronauţi la bord, a fost reprogramată pentru joi, la ora 19.29 GMT, însă specialiştii americani afirmă că şansele ca Discovery să benefieze de condiţii meteorologice favorabile sunt de doar 30%.

Prevăzută iniţial pentru luni, lansarea navetei Discovery de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral (Florida), a fost amânată deja de două ori, din cauza unor defecţiuni ale sistemului de presurizare de la bordul navetei.

De această dată, inginerii americani au identificat o defecţiune la sistemul electronic care controlează unul dintre cele trei motoare criogenice ale navetei.

Acesta va fi cel de-al patrulea şi, totodată, ultimul zbor din acest an al navetei Discovery, cel mai vechi dintre vehiculele din flota spaţială americană, care are la activ 39 de misiuni spaţiale.

O altă lansare către ISS este prevăzută pentru sfârşitul lunii februarie 2011, fiind vorba de ultima lansare a unei navete americane înainte de retragerea din circulaţie a acestora, la 30 de ani de la primul zbor al lor.

Totuşi, bugetul NASA pe 2011, adoptat recent de Congresul american şi semnat de preşedintele Barack Obama, oferă posibilitatea unei lansări suplimentare a unei navete americane, ce ar putea avea loc în iunie 2011.

Chestiunea finanţării acestui ultim zbor urmează să fie reglată odată cu reluarea activităţii Congresului american, după alegerile legislative de pe 2 noiembrie.

Cei şase astronauţi de pe Discovery - printre care se află şi o femeie - trebuie să livreze în cadrul acestei misiuni de 11 zile modulul multifuncţional Leonardo, adaptat pentru a putea fi ataşat permanent de ISS, cu scopul de a oferi un volum suplimentar de stocare. Modulul va permite efectuarea unor experimente ştiinţifice la bordul ISS, în domeniul fizicii fluidelor, ştiinţei materialelor, biologiei şi al biotehnologiei.

Discovery îl va transporta la bordul ISS şi pe Robonaut 2, primul robot umanoid care va ajunge în spaţiu şi care va ocupa un loc permanent la bordul avanpostului orbital.

În cala navetei se vor afla piese de schimb, vitale pentru operaţiunile de întreţinere a Express Logistics Carrier 4, o platformă din exteriorul ISS pe care sunt stocate echipamente voluminoase.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour -, care se va produce probabil în 2011, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru 2015.

Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

×
Subiecte în articol: lumea