x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Umbra lui Miron stârneşte fiori

Umbra lui Miron stârneşte fiori

de Horatiu Sima    |    Geza Szedlacsek    |    12 Feb 2008   •   00:00

14:15 În acelaşi timp cu reântoarcerea Lucefărului huilei în Valea Jiului, şefii sindicatelor au coborât, în premieră, în subteranele minei din Uricani



În acelaşi timp cu reântoarcerea Lucefărului huilei în Valea Jiului, şefii sindicatelor au coborât, în premieră, în subteranele minei din Uricani


Impresionaţi de ce au văzut acolo, vor să fie mai aproape de oameni, pregătind proteste de proporţii.
“Nici un film şi nici un reportaj scris nu poate descrie condiţiile în care muncesc minerii în subteran. Noi am parcurs doar drumul pe care minerii îl fac zi de zi spre locul de muncă şi am realizat ce înseamnă să fii miner. De acum înainte îmi voi manifesta dispreţul şi scârba pentru orice stafie ce va ieşi pe ecrane şi-i va vorbi de rău pe mineri !” a declarat secretarul general al BNS, Matei Brătianu, la ieşirea din mina Uricani, acolo unde liderii naţionali ai BNS au fost invitaţi de preşedintele LSMVJ, pentru a vedea adevărata “faţă” a minerilor din Valea Jiului.


MIZERABILE.Liderii Blocului Naţional Sindical s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute în Valea Jiului, pentru şedinţa Comitetului Director. Aceasta a avut însă loc abia după ce, la invitaţia preşedintelui LSMVJ (noul secretar pe probleme de minerit din cadrul BNS), ing. Zoltan Lacataş, preşedintele BNS, Dumitru Costin, secretarul general, Matei Brătianu, şi ceilalţi lideri centrali ai BNS au intrat în subteranul minei Uricani pentru a vedea în ce condiţii muncesc minerii din Valea Jiului.     Sindicaliştii au ieşit din mină impresionaţi, iar primele declaraţii făcute chiar în rampa puţului, au reflectat clar acest lucru. “Nu ne mai putem permite să amânăm problemele sectorului energetic şi ale mineritului în primul rând. Sunt foarte multe probleme în ceea ce priveşte capitalul, subvenţiile, problemele de mediu şi sănătate şi securitate în muncă, dar şi salariile din domeniul mineritului, care sunt de-a dreptul mizerabile”, a precizat Dumitru Costin.


PROTESTE.La rândul său, preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş, a declarat că “discuţiile pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă al angajaţilor CNH, care au început deja, vor fi susţinute nu doar de sindicatele din Valea Jiului, ci de întreaga mişcare sindicală din ţară. Nu mai putem tolera la nesfârşit bătaia de joc la adresa muncii minerilor!    Sindicaliştii au anunţat că pregătesc un calendar de proteste conjugate la nivelul întregii ţări, după ce au ajuns la concluzia că guvernanţii au scăpat economia de sub control şi au permis jaful din industria energetică, fapt care a condus la o explozie a preţurilor ce nu mai poate fi controlată şi care ameninţă să arunce România în haos.


ÎN STRADĂ. “Politicienii ne cer acum să strângem din nou cureaua, după ce au pus economia românească pe butuci. Noi trebuie să luptăm pentru interesele oamenilor şi vom face acest lucru inclusiv prin proteste de stradă. De data aceasta nu vor mai fi însă proteste singulare, ci ieşiri organizate în stradă, ale sindicaliştilor din energie, transporturi, comunicaţii, administraţie... Şi niciunii nu vor abandona protestele decât atunci când problemele tuturor vor fi rezolvate !” a avertizat Dumitru Costin.    Calendarul protestelor iniţiate de la şedinţa BNS din Valea Jiului urmează să fie făcut public în zilele care urmează.

×
Subiecte în articol: magazin valea jiului