x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Umorul, studiat academic la Galaţi

Umorul, studiat academic la Galaţi

de Ovidiu Ciutescu    |    19 Iun 2008   •   00:00
Umorul, studiat academic la Galaţi

10:20 • Pe malul Dunării, începînd de luni, umorul va căpăta tentă academică. De la banalele bancuri pînă la pamflet, stilurile umoristice vor fi întoarse pe toate feţele de nume grele ale genului. Înfiinţată în 2001 de Prof. Dr Willibald Ruch, şcoala de vară şi-a desfăşurat activitatea în Marea Britanie, Germania şi Elveţia. Ediţia 2008 este o premieră în România si în Europa de Est. Cursurile se vor desfăşura în cadrul Centrului de Conferinţe a Grădinii Botanice, Complexul Muzeal al Ştiinţelor Naturii, din Galaţi.

Pe malul Dunării, începînd de luni, umorul va căpăta tentă academică. De la banalele bancuri pînă la pamflet, stilurile umoristice vor fi întoarse pe toate feţele de nume grele ale genului. Înfiinţată în 2001 de Prof. Dr Willibald Ruch, şcoala de vară şi-a desfăşurat activitatea în Marea Britanie, Germania şi Elveţia. Ediţia 2008 este o premieră în România si în Europa de Est. Cursurile se vor desfăşura în cadrul Centrului de Conferinţe a Grădinii Botanice, Complexul Muzeal al Ştiinţelor Naturii, din Galaţi.

INVITAŢI PE SPRÎNCEANĂ. Umorul, ca temă de studiu, va fi întors pe toate feţele de 35 de invitaţi. Printre profesorii invitaţi se regăsesc sunt nume sonore în domeniul studiului umorului - Prof Dr Willibald Ruch, Universitatea Zurich, Prof Dr Jessica Milner Davis, Universitatea Sydney, Australia, Prof Dr Graeme Ritchie, Universitatea Aberdeen, UK, Prof Dr Christie Davies, Universitatea Reading, UK care este şi Preşedintele Asociaţie Internaţionale pentru Studiul Umorului. Caracterul internaţional al evenimentului se păstrează şi la nivelul delegaţilor care vin din Hong Kong şi China, Belgia, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Italia, România, Spania, Israel prin persoana Prof. Dr. Jean Askenasy, membru de onoare al Academiei Române. „Dat fiind că interesul pentru studiul umorului a crescut pe plan mondial, se impunea deschiderea acestui nou domeniu de studiu şi în Romania care, pînă în prezent nu are încă o reprezentare solidă în domeniul academic” – susţine Dr. Diana Popa, organizator al evenimentului. Dintre temele abordate în cadrul şcolii de vară de acest an, putem mentiona evoluţia sincronică şi diacronică a conceptului şi terminologiei aferente umorului, teoriile clasice ale umorului : a incongruenţei, a superiorităţii şi a eliberării nervoase. Dintre clasicii citaţi îi regăsim pe Aristotel, Freud, Bergson, Koestler, dar şi mai putin cunoscuti publicului român, ca de exemplu Beattie. ”Este important de menţionat faptul că umorul este un fenomen complex care nu poate fi studiat printr-o abordare unidimensională. Ca atare, şcoala de vară reuneşte studii din diverse domenii : lingvistică, psihologie, sociologie, didactică. Astfel ne vom ocupa de umor şi simţul umorului cu tot ceea ce însemnă un studiu empiric al simtului umorului, de mecanismele fizice şi psihice ale umorului şi rîsului, de structura şi contextul socio-cultural al umorului etnic etc”, conchide Diana Popa.

×
Subiecte în articol: magazin umorului