x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un analist politic rus anticipează divizarea Statelor Unite în şase părţi distincte

Un analist politic rus anticipează divizarea Statelor Unite în şase părţi distincte

26 Noi 2008   •   00:00

Un analist politic rus anticipează divizarea Statelor Unite în şase părţi distincte din cauza problemelor economice, a mediului politic vulnerabil, a lipsei unor legi unitare şi a diviziunilor din rândul elitelor, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.



Potrivit profesorului Igor Panarin, "mediul politic vulnerabil", "lipsa unor legi naţionale unitare" şi "diviziunile la nivelul elitelor" "s-au evidenţiat în condiţii crizei" financiare.

El susţine că Statele Unite se vor diviza în şase părţi: coasta Pacificului, unde minoritatea chineză este în creştere; Sudul, unde se află etnicii hispanici; Texasul, unde mişcări de independenţă sunt pe cale de a izbucni; coasta Atlanticului, cu mentalitatea distinctă şi separată; cinci dintre statele cele mai sărace din centru cu populaţie predominant americană şi statele din nord, unde este puternică influenţa din partea Canadei. El a sugerat, de asemenea, că Rusia poate revendica Alaska, deoarece teritoriul a fost doar concesionat".

Panarin a mai spus într-un interviu pentru cotidianul Izvestia dat publicităţii luni că nici moneda americană, dolarul, nu este garantată prin nimic. "Datoria externă a ţării a crescut ca o avalanşă, deşi în anii '80 nu exista nici o datorie. (...) Aceasta este o piramidă care se poate doar prăbuşi".

Potrivit publicaţiei, predicţiile lui Panarin au fost făcute în urmă cu zece ani în Australia, într-o perioadă când economia americană părea puternică.

Întrebat cine ar putea înlocui Statele Unite pentru a reglementa piaţa mondială, acesta a spus: "Două ţări îşi pot asuma acest rol: China, cu vastele sale rezerve, şi Rusia, care ar putea avea un rol de reglementare în Eurasia".

Igor Panarin, în vârstă de 60 de ani, este profesor la Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea