x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un croat, interogat de poliţie după ce l-a criticat pe premier într-un grup din reţeaua Facebook

Un croat, interogat de poliţie după ce l-a criticat pe premier într-un grup din reţeaua Facebook

02 Dec 2008   •   00:00

 Un croat a fost arestat şi interogat după ce a creat, în reţeaua de socializare Facebook, un grup critic la adresa premierului croat, Ivo Sanader, relatează Independent, în ediţia electronică de marţi.



Măsura a provocat un val de proteste în Croaţia, unde liderul opoziţiei social-democrate, Zoran Milanovici, a apreciat că acţiunea poliţiei pune în pericol libertatea de exprimare.

Niksa Klecak, în vârstă de 22 de ani, membru al organizaţiei de tineret a Partidului Social-Democrat, a creat, cu câteva luni în urmă, un grup sub denumirea "Pun pariu că pot găsi 5.000 de oameni cărora le displace Sanader". Ulterior, el a fost interogat timp de trei ore de poliţişti, iar locuinţa sa a fost percheziţionată.

Un înalt oficial din poliţia naţională a afirmat că forţele de ordine au acţionat legal, deoarece în pagina grupului creat de Klecak era afişat un fotomontaj în care Sanader era prezentat într-o uniformă nazistă. Conform legislaţiei croate, simbolurile naziste sunt interzise.

"Nu este loc de satiră în ceea ce priveşte simbolurile naziste", a declarat Sanader, citat de postul de radio de stat croat. "Fotomontajul nu a fost un atac la adresa mea, ci unul îndreptat împotriva democraţiei croate", a adăugat el.

Organizaţiile media tradiţionale se bucură de libertate în Croaţia, deşi sunt supuse unor presiuni politice şi de afaceri. Opoziţia faţă de Sanader se manifestă însă nestingherită pe Internet, unde s-a intensificat după arestarea lui Klecak. Grupul iniţial de pe Facebook al acestuia a strâns deja 6.200 de membri, iar un alt grup, care face apel la organizarea unei manifestaţii împotriva premierului croat, are 80.000 de membri. În schimb, un grup intitulat "Pariez că pot găsi 7.000 de oameni cărora le place Sanader" are numai 19 membri.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea