x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un film despre viaţa privată a lui Kemal Atatürk trezeşte controverse în Turcia

Un film despre viaţa privată a lui Kemal Atatürk trezeşte controverse în Turcia

08 Noi 2008   •   00:00

Un film biografic despre "părintele turcilor", Mustafa Kemal Atatürk, a provocat controverse puternice, la lansarea sa în cinematografele din Turcia, pentru că prezintă în premieră viaţa privată a omului care a dorit transformarea unei naţiuni musulmane într-o republică laică, informează AFP.



Lansat pe 29 octombrie, cu ocazia sărbătoririi a 85 de ani de la înfiinţarea Republicii Turcia, documentarul "Mustafa", produs de jurnalistul Can Dündar, a produs multă vâlvă.

În afara geniului său militar, acest documentar pune accent pe viaţa privată a enigmaticului Kemal Atatürk (1881 - 1938), adulat în Turcia de astăzi. Mai mult de o jumătate de milion de spectatori au luat cu asalt sălile de cinematograf în primele zile de după lansare.

Documentarul "Mustafa" prezintă energia vizionară şi reformatoare a lui Atatürk, precum şi excesele sale - cele trei pachete de ţigări fumate zilnic, pasiunea pentru alcool, care i-a provocat moartea prin ciroză, sau melancolia ultimelor zile din viaţă pe care le-a petrecut în compania mai multor femei.

În general bine apreciat de public, acest documentar şi-a atras totuşi şi câteva critici virulente, într-o ţară în care Kemal Atatürk este un personaj adulat, ale cărui statui sunt omniprezente în Turcia.

Acest film i-a divizat şi pe editorialiştii turci, unii dintre ei îndemnând publicul să îl boicoteze. "Nu mergeţi să vedeţi acest documentar. Trebuie să-i faceţi să se răzgândească pe cei care vor să se ducă să-l vadă", a declarat Yigit Bulut, de la cotidianul Vatan. Potrivit opiniei sale, documentarul "Mustafa" dăunează imaginii lui Atatürk pe care tinerii turci o au în minte şi acest lucru "serveşte interesele miilor de islamişti", într-o perioadă în care tensiunile dintre laici şi fidelii partidului islamist conservator, aflat la putere în Turcia, sunt mai mari ca oricând.

Ertugrul Günay a demontat aceste critici, declarând că Atatürk nu era un supraom. "Era un om ca toţi ceilalţi, cu speranţele, decepţiile, supărările şi bucuriile lui", a explicat Günay.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea atatürk