x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un fost KGB-ist, patron de cotidian în Marea Britanie

Un fost KGB-ist, patron de cotidian în Marea Britanie

de Adriana V. Paduraru    |    22 Ian 2009   •   00:00

Fostul agent KGB Alexander Lebedev va cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al cotidianului londonez Evening Standard, în schimbul sumei de... o liră sterlină, informează AFP.



Omul de afaceri rus a declarat că a făcut o ofertă pentru aproximativ 76% din acţiuni, iar editorul cotidianului ­ Daily Mail & General Trust (DMGT) - a fost de acord cu această achiziţie. Nu de alta, dar Evening Standard, distribuit zilnic în 287.000 de exemplare, înregistra anual pierderi de 22 milioane de euro. Astfel, pachetul majoritar al Evening Standard va trece către Evening Press, o companie deţinută de Alexander Lebedev şi fiul său, Evgheni (şi va deveni parte a Lebedev Holdings), restul de 24,9% urmând a fi deţinut de DMGT sub titulatura Evenind Standard Ltd. "Suntem susţinătorii unei prese libere şi independente. Am admirat dintotdeauna Evening Standard pentru că este simbolul unei publicaţii integre, unde se face jurnalism adevărat şi comentarii pertinente", a declarat Lebedev. El a dat asigurări ferme că nu se va amesteca în linia editorială a publicaţiei.

La rândul lor, reprezentanţii DMGT sunt foarte mândri de faptul că Lebedev va fi noul patron al cotidianului. "Cred că Alexander Lebedev îmi împărtăşeşte devotamentul faţă de ziare şi va continua să investească în Evening Standard", a declarat preşedintele DMGT, Lord Rothermere. El a adăugat că în tranzacţia ce urmează a fi finalizată în cursul lunii februarie, nu este implicat nici un alt titlu ce aparţine trustului. Omul de afaceri rus a declarat că obişnuia să citească Evening Standard pentru a culege informaţii pe vremea când era activ.

Fostul agent KGB are o avere estimată în jurul sumei de 3,1 miliarde de dolari. Banii provin în general din afaceri bancare, aeronautice şi asigurări. În anul 2006, împreună cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, cumpăra pachetul majoritar al cotidianului Novaia Gazeta. În portofoliul lui Lebedev mai sunt incluse câteva magazine şi hoteluri din Europa.

×
Subiecte în articol: magazin evening standard